Σύμφωνα με την Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, μειώθηκε κατά 35% ο μέσος κυλιόμενος όρος στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%, ενώ σε στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές που απασχολούν τους ειδικούς, είναι κάτω από 1%. Οι νοσηλευόμενοι είναι 1.000 με μέσο όρο εισαγωγών 58 ασθενείς την ημέρα.
Η ίδια τόνισε ότι στον έλεγχο του τρίτου κύματος έχουν συμβάλει τα self tests και φυσικά ο εμβολιασμός. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας είναι είτε πράσινες είτε κίτρινες, πρόσθεσε, όμως υπάρχει κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κάποιες τουριστικές περιοχές εμφανίζεται αύξηση κρουσμάτων από τα 21 έως τα 24 έτη. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι 25-55 ετών, κάτι που σημαίνει ότι η νόσος αλλάζει πρόσωπο και αφορά άτομα μικρής ηλικίας, που όμως παραμένουν στο σπίτι σε καραντίνα, αντί να εισαχθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
Η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους, καθώς, όπως είπε προς το παρόν δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι θάνατοι σε άτομα από 65 έως 74 ετών. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, όπως είπε, όλοι οι συνάνθρωποί μας άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν.
«Με όλα αυτά τα θετικά, η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα και αίρονται τα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε στη συνέχεια η Καθηγήτρια και προανήγγειλε ότι η Επιτροπή αποδέχθηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων από τους ελέγχους στους εργαζομένους.
Τέλος, σημείωσε ότι στη συνεδρίασή τους οι επιστήμονες -συνυπολογίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών- αποφάσισε τη διατήρηση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς που δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Έτσι, θα επιτρέπεται πλέον η μη χρήση της μάσκα σε εξωτερικούς χώρους σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.