Το γευστικό και αρωματικό μείγμα που ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη
Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί εκ των απολύτως αναγκαίων για την υγιεινή διατροφή, χάρη στις μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η σημασία της δράσης τους αναδεικνύεται από τις ίδιες τις συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό που, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Kayla Kirschner από το Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σχετίζεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο και άλλες σοβαρές νόσους.
Ωστόσο, τα οφέλη τους δεν σταματούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής αλλά, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες που παρουσιάζονται στο ψηφιακό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Διατροφή 2021 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Clemson, η προσθήκη μυρωδικών και μπαχαρικών στη διατροφή προφυλάσσει την καρδιαγγειακή υγεία:
- Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση
Η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασε τις καρδιομεταβολικές επιπτώσεις της προσθήκης μυρωδικών και μπαχαρικών στην τυπική αμερικανική διατροφή, κατά την οποία 50% των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες, 17% από πρωτεΐνες και 33% από λιπαρά, 11% εκ των οποίων κορεσμένα.
Οι 71 Αμερικανοί συμμετέχοντες, παχύσαρκοι με επιπλέον παράγοντες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, άλλαζαν ανά 4 εβδομάδες το πρόγραμμα διατροφής, ακολουθώντας κάθε φορά:
μία εκδοχή χαμηλής περιεκτικότητας σε μπαχαρικά (0,5 γρ μείγματος μυρωδικών-μπαχαρικών ημερησίως)
μια εκδοχή μέτριας περιεκτικότητας σε μπαχαρικά (3,3 γρ μείγματος μυρωδικών-μπαχαρικών ημερησίως)
μια εκδοχή υψηλής περιεκτικότητας σε μπαχαρικά (6,6 γρ μείγματος μυρωδικών-μπαχαρικών ημερησίως).
Όπως διαπιστώθηκε, το διατροφικό μοτίβο με τα περισσότερα γραμμάρια του μείγματος συνδέθηκε με χαμηλότερες τιμές κατά την 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Σύμφωνα με την Δρ Kristina Petersen, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Έρευνας Καρδιομεταβολικής Διατροφής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, τα παραπάνω εξηγούνται από την τυπική αμερικανική διατροφή που επιλέγχθηκε για το πείραμα, η οποία δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη δίαιτα για προστασία της καρδιακής υγείας. «Παραμένει ζωτικής σημασίας να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης και καρπούς», πρόσθεσε.
- Μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης
Η δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε στην επίδραση των συμπλεγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών στα επίπεδα χοληστερόλης ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια επισκόπηση 28 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών κατά τις οποίες οι διαβητικοί ασθενείς λάμβαναν συμπληρώματα κανέλας, κουρκουμά, κουρκουμίνης ή άλλων κουρκουμινοειδών για διαστήματα από έναν έως τρεις μήνες, δίνοντας διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε είδος και δοσολογία συμπληρώματος. Περίπου το 30% των δοκιμών έδειξε ελάχιστη επίδραση από τα συμπλέγματα.
«Η συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων δημοσιεύσεων για το τζίντζερ, την κανέλα, τον κουρκουμά, την κουρκουμίνη και άλλα κουρκουμινοειδή κατέληξε ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ», ανέφερε η Sepideh Alasvand, υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Διατροφής και Ποσοτικού και Ποιοτικού Ελέγχου Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα. «Αν και οι διαθέσιμες μελέτες είναι περιορισμένες και περαιτέρω έρευνα κρίνεται αναγκαία, τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτά τα μπαχαρικά μπορούν να εξασφαλίσουν πιθανά οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, η υποψήφια Διδάκτωρ διευκρίνισε ότι τα συμπληρώματα μπαχαρικών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στα πειράματα είναι συνήθως σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τις δόσεις του καθημερινού μαγειρέματος, επομένως είναι εντάξει να προσθέσει κανείς παραπάνω μυρωδικά και καρυκεύματα στα φαγητά του.