Καρκίνος του προστάτη: Βρέθηκε αντίσωμα που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και ανεβάζει το προσδόκιμο ζωής στους προχωρημένους ασθενείς
Ένα αντίσωμα για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει αποκτήσει αντοχή σε μετάσταση και ευνουχισμό.
Αυτό είναι το εύρημα των μακρών αναλύσεων μιας διεθνούς κλινικής δοκιμής φάσης 3, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο κορυφαίο περιοδικό European Urology. Η μελέτη έδειξε ότι η συνολική επιβίωση των ασθενών ήταν 2-3 φορές υψηλότερη από την αναμενόμενη σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Το Ipilimumab είναι ένα εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 που είναι δραστικό έναντι του CTLA-4. Το CTLA-4 είναι ένα μόριο που ελέγχει μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος ρυθμίζοντας το προς τα κάτω.
“Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν την ενδογενή άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απενεργοποιώντας το. Ένα αντίσωμα που στοχεύει το CTLA-4, ο λεγόμενος αναστολέας σημείου ελέγχου (CPI), μπορεί να εμποδίσει αυτήν την απενεργοποίηση, επανενεργοποιώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα για άλλη μια φορά. Η ανταπόκριση αυτή μπορεί στη συνέχεια να βοηθήσει το σώμα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα”, εξηγεί ο ογκολόγος Michael Krainer από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βιέννης και από το Κέντρο Ολοκληρωμένου Καρκίνου (CCC).
Η ομάδα εργασίας “Ουρολογικοί όγκοι” με επικεφαλής τον Krainer κλήθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή φάσης 3 ενός CPI στον καρκίνο του προστάτη CA184-043, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των οποίων έχουν πλέον δημοσιευτεί στην Ευρωπαϊκή Ουρολογία, το πιο σημαντικό περιοδικό ουρολογίας στον κόσμο.
Η πρόσφατη έρευνα περιελάμβανε συνολικά 799 άντρες. Διεξήχθη παγκοσμίως: στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1: 1 για να λάβουν ακτινοθεραπεία μετάστασης οστού (ένα μόνο κλάσμα 8 Gy) ακολουθούμενο από είτε ipilimumab 10 mg / kg ή εικονικό φάρμακο κάθε τρεις εβδομάδες μέσω έως και τεσσάρων ενέσεων. Αν και στην πρώτη προγραμματισμένη ανάλυση, το πλεονέκτημα επιβίωσης στην ομάδα θεραπείας ήταν παρόν, δεν ήταν σημαντικό, ενώ η πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι η μακροχρόνια επιβίωση μετά από 3, 4 και 5 χρόνια είναι δύο – τρεις φορές υψηλότερη στο σκέλος της ανοσοθεραπείας ως σε αντίθεση με το σκέλος του εικονικού φαρμάκου.
Το Ipilimumab έχει ήδη λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για έγκριση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, καθώς η πρώτη προγραμματισμένη ανάλυση δεν έδειξε κανένα σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης.
Υπό το φως των νέων μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων, ο Krainer λέει: “Η ανοσοθεραπεία είναι πολύ ελπιδοφόρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, όταν οι επιλογές χημειοθεραπείας έχουν εξαντληθεί ή είναι ανεπιθύμητες. Μπορεί επίσης να είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε σε πρώιμο στάδιο, δεδομένου ότι οποιαδήποτε θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική εάν υπάρχει λίγος καρκίνος και ο ασθενής είναι σε καλή γενική υγεία. Είμαστε η πρώτη ομάδα στην Αυστρία που κέρδισε τόσο πολύτιμη εμπειρία και τώρα προσπαθούμε να ενσωματώσουμε την ανοσοθεραπεία στο πλαίσιο διεθνών κλινικών δοκιμών. “
Η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει σύντομα σε δύο πρωτόκολλα μελέτης χρησιμοποιώντας την ανοσοθεραπεία πριν από την χημειοθεραπεία, που είναι σήμερα η τυπική θεραπεία για ασθενείς με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη.