Παρότι τα νέα κρούσματα αφορούν νέους, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρα μας. Από την ιχνηλάτηση έχει φανεί ότι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές, μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι ή στον επαγγελματικό τους χώρο, σημείωσε η Καθηγήτρια κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», συμπλήρωσε.
Την εβδομάδα που πέρασε, όπως είπε, αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσούν και δεν γνωρίζουν από που κόλλησαν. Η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.
«Και ενώ το 59% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, βλέπουμε μεγάλη αύξηση λόγω της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα). Κάτι που σημαίνει ότι ο ιός είναι έξυπνος και αρκετά επιθετικός. Ωστόσο, έχει μειωθεί ο μέσος όρος των ασθενών, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.
Επίσης, έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%.
«Πλέον, βλέπουμε ένα νέο προφίλ της επιδημίας, με την πλειοψηφία των ασθενών να παραμένουν στο σπίτι. Για να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι μας, θα πρέπει όμως να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Και το πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών».
Οι νέοι, τόνισε η ίδια, θα ήταν καλό να εμβολιαστούν πριν φύγουν διακοπές, διότι είναι δύσκολο να κολλήσουν, και ακόμη και τότε ούτε θα νοσήσουν βαριά, ούτε θα μεταδώσουν εύκολα τον ιό στις επαφές τους.
Μαγιορκίνης: «Αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση».
Όσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων. Ωστόσο όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίο δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ , αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα.
«Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η διάγνωση είναι πιο συχνή σε νέους κάτω των 40 ετών και σχετίζεται με την νυχτερινή διασκέδαση. Τέλος διαπίστωσε ότι τα εμβόλια έχουν συμβάλει ώστε να μην μεταφέρεται η λοίμωξη στους γηραιότερους και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν εμβολιάζονται οι νέοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τέλος ερωτηθείς για το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν εφαρμοστεί το μετρό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 75% όσον αφορά τους γιατρούς και ποσοστό μεγαλύτερο του 69% όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.