Από τη στιγμή που το μεσημέρι του Σαββάτου (17.07.2021) ανακοινώθηκε το lockdown στη Μύκονο, η μοναδική αντίδραση που «άκουγε» κανείς από τους ανθρώπους του νησιού ήταν οργή και αγανάκτηση. Κοινώς, είναι στα «κάγκελα».
Σε ένα νησί που έχει συνδέσει το όνομά του με τον τουρισμό της χώρας, στη Μύκονο με το 85% και πάνω των κατοίκων της να έχουν κάνει το εμβόλιο, η ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων έφερε εκνευρισμό. Το lockdown φέρνει απαγόρευση κυκλοφορίας 01:00 με 06:00 και απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά από τις 18:00 και για όλο το 24ωρο. Και όλα αυτά έως τις 26 Ιουλίου, τουλάχιστον.
Το γιατί επιβλήθηκε το lockdown στη Μύκονο το βρίσκει κανείς στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για την απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά: «Τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».
Με μια λέξη: κορονοπάρτι. Γίνονταν σε βίλες στη Μύκονο (και όχι μόνο). Αλλά και σε πολλά μαγαζιά, τα μέτρα (αποστάσεις, όχι όρθιοι κλπ), δεν τηρούνταν, όπως λένε άνθρωποι που μένουν στο νησί. Κάπως έτσι ήρθαν τα μέτρα και η αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων χτυπάει κόκκινο. Γιατί «τώρα οι τουρίστες τι θα κάνουν; Θα πάνε στην Ίμπιζα», όπως είπε νωρίτερα στο newsit.gr ξενοδόχος του νησιού.
Δήμαρχος Μυκόνου: Είχαμε κάνει τα πάντα!
Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, σε επικοινωνία με το newsit.gr δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις. Όπως λέει, αρχές και πολίτες στο νησί έκαναν από την πρώτη στιγμή ό,τι μπορούσαν για να θωρακίσουν τον τόπο τους και μπορούν να δεχτούν τουρίστες χωρίς αγωνία.
«Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα.
Συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη.
Μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό», λέει ο Κωνσταντίνος Κουκάς. Όλα αυτά, «σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων».
«Να το πάρουν πίσω, τώρα έβαλαν πρόστιμο για τα κορονοπάρτι»
Ο δήμαρχος Μυκόνου δεν κρύβει ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών». Ωστόσο, σημειώνει ότι «θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους».
Όσο για τα κορονοπάρτι; Υποστηρίζει πως μέχρι χθες δεν υπήρχαν… πρόστιμα! «Μόλις χθες μετά από 1,5 χρόνο που το ζητάμε, καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο».
Και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα στη Μύκονο. «Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, είναι μια άστοχη ενέργεια, η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται.
Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική.
Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Και καταλήγει ο δήμαρχος Μυκόνου: «Η δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα».