Με νέα, οριζόντια μέτρα και ενισχυμένη επιτήρηση στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, την ώρα που η αμηχανία είναι διάχυτη στη Μύκονο, μετά τη «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε στο πλέον τουριστικό ελληνικό νησί.
Ωστόσο, αν και τα φώτα στη Μύκονο σβήνουν από τη 01:00, οι τουρίστες που επέλεξαν το νησί και βρέθηκαν εκεί την περίοδο των αυστηρών μέτρων, έσπευσαν να ακυρώσουν την διαμονή τους στο νησί για κάποιον άλλο κοσμικό προορισμό του εξωτερικού ή για τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.
Μπροστά στο ανυπολόγιστο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα στη δημόσια σφαίρα, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.
Αντίμετρα από τους επιχειρηματίες
«Μετά τις χθεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες του νησιού, προσθέτοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο -πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι»
Στον αντίποδα, οι τοπικοί επιχειρηματίες προτείνουν:
· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR,
ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.
Την ίδια ώρα, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις πρώτες «παρασπονδίες», καθώς δεν έλειψαν «με το καλημέρα» φαινόμενα, όπως πριβέ πάρτι σε ιδιωτικές βίλες, αλλά και εν πλω σε γιοτ και ιστιοπλοϊκά, όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr. Για τον λόγο αυτό, στην Μύκονο μετέβησαν ήδη από χθες ως ενισχύσεις 40 αστυνομικοί, ενώ το νησί θα επιτηρείται στο εξής και από αέρος, μέσω drones.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά δύο στο «νησί των ανέμων» φτάνοντας τα 39, ενώ στον πορτοκαλί συναγερμό παραμένουν Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, αλλά και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, φλερτάροντας ανοιχτά -λόγω των αυξημένων κρουσμάτων- με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να επιλέξει -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- από μια δέσμη μέτρων, όπως:
· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
· Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
· Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέμα ωρών αποτελεί η λήψη δύο νέων, οριζόντιων μέτρων στον τουρισμό -και πιθανά και στην εστίαση- καθώς το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζόμενων (46% εν προκειμένω στην Μύκονο) ωθεί στο δρόμο των νέων περιορισμών. Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας, θα θεσπίζονται ακόμη:
1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,
2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.
«Καμπάνες» από τους ειδικούς
Η επιδημιολογική κατάσταση, άλλωστε, στην οποία βρέθηκε και χθες στη χώρα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, όταν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη του «μοντέλου Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Ενδεικτικά, στα 91 ανήλθαν τα νέα κρούσματα χθες στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα 50 άγγιξαν στο Ρέθυμνο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα πάρτι «έδειξε» ως υπαίτια για την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, αντίστοιχων της Μυκόνου, ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά, αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο. Εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, σημείωσε ο ίδιος, ενώ οι εικόνες από τα κορωνοπάρτι στην Πάρο αυξάνουν τις πιθανότητες επιβολής νέων περιορισμών στο νησί.
Στους δείκτες που οδηγούν σχεδόν αναπόδραστα σε νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με τη Μύκονο να εμφανίζει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή, δηλαδή το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο, οι 4 είναι κρούσματα εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως «οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει».