Δραματική πρόβλεψη για 300 νοσηλείες την ημέρα – Τρόμος για νέα «ασφυξία» στα νοσοκομεία

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των σκληρών δεικτών και για μία νέα ασφυξία στα νοσοκομεία της χώρας.
 

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας που όπως φαίνεται έχει ήδη ξεκινήσει. Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των σκληρών δεικτών και για μία νέα ασφυξία στα νοσοκομεία της χώρας.

Την δραματική εκτίμηση ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα εξέφρασε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας του  πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες. «Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος». 

Σημείωσε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στην Μύκονο δήλωσε πως η Μύκονος βαδίζει με ένα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη –δεύτερη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο.

«Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο οι 4 είναι κρούσματα»

Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο εξήγησε αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα,  αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.

«Οι μισοί μαθητές τελειόφοιτοι λυκείου μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Θα κολλήσουν εννέα ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος

Ο καθηγητής εξήγησε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους. «Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στην διασπορά του κορωνοϊού.

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.

«Έχουμε το ξεκίνημα του τέταρτου κύματος»

Ο Χαράλαμπος Γώγος Μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών μίλησε για τον κορωνοϊό και το νέο κύμα που όπως σημειώνει έχει ξεκινήσει.

Στην καρδιά του καλοκαιριού το νούμερο ένα νησί του ελληνικού τουρισμού μπήκε σε μίνι lockdown, απόφαση που δεν ήταν εισήγηση της επιτροπής, όπως εξήγησε ο κ. Γώγος στο Mega. «Δεν πρόλαβε η επιτροπή να συνεδριάσει επ’ αυτού.», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει συνεχής εισήγηση των ειδικών για κάθε περιοχή που θα μπει στο πορτοκαλί, στο κόκκινο.

«Κάθε φορά που υπάρχει αυξημένη επιτήρηση κάπου αλλάζουν κατευθείαν και τα μέτρα, κάτι τέτοιο συνέβη και στη Μύκονο. Περιμένουμε όλα αυτά να είναι παροδικά. Ο λόγος που ελήφθησαν τα μέτρα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση. Με τη λήψη των μέτρων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κλίμα να αναστραφεί», τόνισε.

«Η εικόνα είναι ανησυχητική. Έχουμε το ξεκίνημα του τέταρτου κύματος. Η μέση ηλικία είναι χαμηλά, σχετίζεται με την άρση των μέτρων και τη μεγάλη κινητικότητα των νέων. Το νέο στέλεχος έχει μεταδοτικότητα τριπλάσια ή και τετραπλάσια. Όλα αυτά οδήγησαν σε αυτή την έξαρση που χαρακτηρίζει αυτές τις ηλικίες. Υπάρχει πιθανότητα, όπου κυκλοφορούν αυτές οι ηλικίες να υπάρχουν μέτρα…», ανέφερε.

«Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ποσοστό 20-40% ευάλωτων που δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να επηρεάσουν και τις σκληρές παραμέτρους που ως τώρα είναι χαμηλά», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι η θετικότητα είναι κάτω από 3% αλλά είναι ανοδική κι αυτό δημιουργεί ανησυχία και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εξαρτάται από τον αριθμό των μετρήσεων.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο αριθμός των νοσηλειών», υπογράμμισε.