Η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι «Προάγγελος και άλλων μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε πολλές υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.
Όπως εξήγησε, αυτοί οι άνθρωποι στο δημόσιο που δεν θα κάνουν το εμβόλιο θα υποστούν την αποχή από τα καθήκοντά τους, την αναστολή της παροχής εργασίας τους στο δημόσιο και θα αποστερηθούν την ίδια περίοδο, του δικαιώματός τους να εξελιχθούν, να προαχθούν ακόμα και του δικαιώματος να λάβουν τις αποδοχές τους ή ακόμα και μιας μετάταξης σε κάποια άλλη υπηρεσία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένα νεκρό χρονικό διάστημα έως ότου αποφασίσουν να κάνουν και την 2η δόση εμβολίου ή την μία δόση του μονοδοσικού και να επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες στην εργασία τους». Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης, υποχρεούται να μην αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους, αυτό σημαίνει ότι δεν προσφέρουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι με προσήκοντα τρόπο, «εφαρμόζεται κατ’ ουσίαν η διάταξη του αστικού κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην αποδέχεται μια εργασία που δεν παρέχεται προσηκόντως, εκ μέρους ενός εργαζόμενου και φυσικά δεν τους καταβάλλεται ο μισθός, μέχρι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, να περάσει ένα 14ήμερο και να επιστρέψουν στην εργασία τους».
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο της βήμα σε κλάδους που μπορούν να προκαλέσουν και μια κοινωνική συναίνεση και ανοχή. «Κανείς δεν μπορεί εύκολα να απορρίψει την ιδέα ότι ένας εργαζόμενος σε έναν τέτοιο φορέα πρέπει να εμβολιαστεί, οπότε αποκτά και το κοινωνικό consensus και από κει πέρα θα πάει πολύ πιο γρήγορα σε άλλες κατηγορίες».
Σχολιάζοντας την υπόθεση των εργαζόμενων της ΕΜΑΚ, είπε πως ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στην ΕΜΑΚ, εδώ θα απαλλάσσονται από τις υπηρεσίες τους, αλλά στην περίπτωση αυτή μεταφέρθηκαν αλλού και τουλάχιστον πληρώνονται».