Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη μελέτη. Τι αλλάζει στην περίοδο επωάσεως και στην διασπορά. Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα έφερε τα πάνω-κάτω στην πανδημία.
Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός πολλαπλασιάζεται στο ανθρώπινο σώμα με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα προηγούμενα στελέχη του και αυτό αλλάζει τα πάντα σε ό,τι ξέραμε για τον χρόνο επώασης και τη μετάδοση του ιού, προειδοποιούν επιστήμονες από την Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως μόλις εισβάλλει στο αναπνευστικό σύστημα, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ραγδαία. Αυτό έχει ως συνέπεια το ιικό φορτίο στον οργανισμό να φθάνει σύντομα σε δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα αυτό συμβαίνει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι με τα προηγούμενα στελέχη.
Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι που μολύνονται από τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν 1.000 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο στο αναπνευστικό τους απ’ ό,τι όσοι μολύνονται με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Επιπλέον, χρειάζονται λιγότερες ημέρες για να φτάσει ο κορωνοϊός σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στο σώμα τους.
«Ο συνδυασμός του αυξημένου ιϊκού φορτίου με τη βραχύτερη περίοδο επωάσεως εξηγεί γιατί το στέλεχος Δέλτα είναι τόσο μεταδοτικό», λέει στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ο επιδημιολόγος Dr. Benjamin Cowling από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Η ποσότητα του ιού στο αναπνευστικό είναι τέτοια, ώστε τα επεισόδια υπερμετάδοσης μπορεί να μολύνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να διασπείρουν τον ιό πολύ νωρίτερα στην πορεία της λοίμωξης».
Η μετάλλαξη Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη. Ήδη κυριαρχεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες σε 40 από τις 47 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Το ιικό φορτίο
Οι επιστήμονες από την Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θέλησαν να μάθουν το γιατί. Έτσι, παρακολούθησαν 62 Κινέζους οι οποίοι βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω του στελέχους Δέλτα. Οι ασθενείς αυτοί ήταν από τους πρώτους που μόλυνε το στέλεχος στην ηπειρωτική Κίνα.
Οι επιστήμονες κατέγραφαν καθημερινά το ιικό φορτίο στον οργανισμό τους. Το ιικό φορτίο είναι ένας δείκτης της συγκέντρωσης του ιού στο σώμα. Η καταγραφή του γινόταν καθημερινά για να δουν οι επιστήμονες πως άλλαζε με την πάροδο του χρόνου.
Τις μετρήσεις αυτές σύγκριναν στη συνέχεια με εκείνες 63 ασθενών, τους οποίους είχε μολύνει το 2020 ο αρχικός κορωνοϊός.
Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός έφτανε σε ανιχνεύσιμα επίπεδα 4 ημέρες μετά την έκθεση και μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο με το αρχικό στέλεχος της Wuhan στην Κίνα αυτό συνέβαινε μετά από 6 ημέρες κατά μέσον όρο.
Επιπλέον, το ιικό φορτίο στον οργανισμό των ασθενών με το στέλεχος Δέλτα ήταν έως και 1.260 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι με το αρχικό στέλεχος! Ο μέσος όρος όμως ήταν περίπου 1.000 φορές υψηλότερο.
Νωρίτερα η διασπορά
Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν πως όσοι μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα πιθανότατα το διασπείρουν νωρίτερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από το αναμενόμενο. Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς είναι νέοι και ασυμπτωματικοί, καθίσταται σαφές γιατί εξαπλώνεται τόσο γρήγορα.
Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Τι προφανές: να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ειδάλλως, ο κορωνοϊός θα φτάσει αργά ή γρήγορα στις ανεμβολίαστες μεγάλες ηλικίες και θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται τα βαριά περιστατικά, λένε οι ειδικοί.