Η αντιοξειδωτική τροφή που προστατεύει την καρδιά και ωφελεί το έντερο

Τα χόρτα είναι ένας διατροφικός θησαυρός τον οποίο δυστυχώς πολλοί αμελούν να βάλουν στο καθημερινό τους τραπέζι.

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι τα χόρτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μάλιστα ορισμένα χόρτα όπως η γλιστρίδα (ή αντράκλα) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Επίσης τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Γεμάτα βιταμίνες Α, C, K, φυτικές ίνες, πλούσια πηγή μετάλλων (σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου) και άλλων αντιοξειδωτικών πέραν των φλαβονοειδών (πολυφαινόλες, καροτενοειδή, βιταμίνες B, C και Ε), αλλά με ελάχιστες θερμίδες, αποτελούν ασπίδα προστασίας για την υγεία συνολικά και την πρόληψη του καρκίνου. Παρότι τα περισσότερα από αυτά μπορούμε να τα βρούμε όλο το χρόνο, ο χειμώνας και η άνοιξη είναι η εποχή τους. Να διευκρινίσουμε πώς όταν λέμε χόρτα εννοούμε άγρια αλλά και καλλιεργούμενα χόρτα του αγρού, αλλά και φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο λ.χ. και το σπανάκι.

Το μυστικό για την αγορά τους είναι να μην τα παίρνετε όταν σας φαίνονται μαραμένα, έχουν βλάβες στο φύλλωμά τους ή ξεθωριασμένο χρώμα. Επίσης συνιστάται να τα καταναλώσετε την ημέρα της αγοράς τους, αν και μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο το πολυ για πέντε μέρες.

Όταν τα καταναλώνετε ωμά στις σαλάτες φροντίστε να είναι στεγνά ώστε όταν ρίξετε το ελαιόλαδο να κατανεμηθεί καλύτερα και ομοιόμορφα. Αποφύγετε να τα ψιλοκόβετε για να μην οξειδωθούν ενώ για τον ίδιο λόγο να τα γαρνίρετε με λεμόνι ή ξύδι.

Εάν αποφασίσετε να τα βράσετε ρίξτε τα χόρτα σε νερό που κοχλάζει και βράστε τα όσο το δυνατό λιγότερο σε σκεπασμένη κατσαρόλα. Για να είναι γευστικά αλλά και όσο το δυνατό πιο θρεπτικά τα βρασμένα χόρτα ή λαχανικά πρέπει να «κρατάνε». Επίσης μην ρίχνετε σόδα στο νερό που βράζετε τα χόρτα επειδή καταστρέφει τη βιταμίνη C που περιέχουν.
Αλατίστε τα χόρτα λίγο πριν τα σερβίρετε, έτσι γίνονται πιο τρυφερά.