Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας – Πάνω από 42 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Η «μαύρη λίστα» του κορωνοϊού. Πάνω από 15.100 οι νεκροί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. 66 απώλειες μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 

Μοιραία την εβδομάδα που πέρασε για την πορεία του νέου κορωνοίού στη χώρα μας, καθώς η «μαύρη λίστα» των θυμάτων ξεπέρασε τις 15.000 απώλειες. Έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου με τους περισσότερους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών σε θανάτους ασθενών με COVID.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», στη χώρα μας αναλογούν 42,36 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια ώρα, τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η Βουλγαρία (145,29 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και ακολουθούν η Ρουμανία (107,87), η Λιθουανία (99,85) και η Λετονία (52,94). Η μέση αναλογία των 30 συγκρινόμενων χωρών είναι μόλις 18,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 66 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 15.135.

Πού οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι

Και παρότι σε πολιτικό επίπεδο η προβληματική αυτή εικόνα διχάζει, στους επιστημονικούς κύκλους η εξήγηση της αρνητικής αυτής εξέλιξης εξαντλείται, έπειτα από περίπου δύο χρόνια πανδημίας, στο χαμηλό «τείχος ανοσίας».

Επιμένουν ότι κατά τα πρώτα κύματα πιθανόν το προσωπικό του ΕΣΥ να αιφνιδιάστηκε –ιδίως σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου τα κενά σε έμψυχο και άψυχο υλικό είναι σαφώς μεγαλύτερα– από το μέγεθος της επίπτωσης αλλά και τις βαρύτατες επιπλοκές (μιας άγνωστης τότε) νόσου, εν τούτοις σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

«Ας αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι άνω των 80 ετών έχουν τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χαθούν αν κολλήσουν κορωνοϊό σε σχέση με τους νεαρότερους ενηλίκους. Ομως, ακόμα και σήμερα 1 στους 4 Ελληνες ηλικίας άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, την ίδια ώρα που στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι άνω των 80 ετών είναι εμβολιασμένοι στο 100% και στην Ιταλία σε ποσοστό πάνω από 97%» επισήμανε πριν από μερικές ημέρες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.