Κορωνοϊός: 137 ασθενείς σε ΜΕΘ με Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, πάνω από 95% ανεμβολίαστοι

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι αποκαρδιωτικά. Η συντριπτική πλειονότητα απ’ όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι!

Δεν υπάρχει άδεια ΜΕΘ είχε πει νωρίτερα ο Νίκος Καπραβέλος και φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά στη Βόρεια Ελλάδα. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με Covid-19 συνολικά 137 ασθενείς, με τα ποσοστά ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να κυμαίνονται από 95,2 έως 96%!

Το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid ανέρχεται σε 773, με επίσης υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (74,3%-79,6%), ενώ 70 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 83,3-89,3%).

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα (29.10.2021), στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 416 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων 331 (79,6%) ανεμβολίαστοι, 28 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 25 (89,3%) ανεμβολίαστοι και 75 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 72 (96%) ανεμβολίαστοι.

Στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 357 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων 265 (74,3%) ανεμβολίαστοι, 42 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων 35 (83,3%) ανεμβολίαστοι και 62 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 59 (95,2%) ανεμβολίαστοι.

Περιοδεία Γκάγκα στη Θράκη

Τα στοιχεία έρχονται ενώ ολοκληρώθηκε η περιοδεία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στα νοσοκομεία της Θράκης, προκειμένου να συζητήσει με τα στελέχη του ΕΣΥ όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19 όσο και στη συνολική λειτουργία του συστήματος.

Θέματα που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην περιοχή συζητήθηκαν κατά την συνάντηση της κ. Γκάγκα με τη διοίκηση και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο Ξάνθης. Η κ. Γκάγκα επισκέφθηκε τους χώρους του νοσοκομείου και ενημερώθηκε για όλες τις διαδικασίες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας και παράλληλα δεσμεύτηκε για συνεχή συνεργασία και επίλυση των καίριων ζητημάτων του Νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Κομοτηνής, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση του Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπως και το ζήτημα της βελτίωσης των κτιριακών υποδομών, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η αναπληρώτρια υπουργός επισκέφθηκε την Αιματολογική Κλινική και το Εμβολιαστικό Κέντρο, στο οποίο λειτουργούν 4 εμβολιαστικές γραμμές, καθώς και τις εγκαταστάσεις για το Κέντρο Αποκατάστασης. Τονίστηκε ο ρόλος του Νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς και το εκπαιδευτικό έργο στους φοιτητές και συζητήθηκαν θέματα στελέχωσης και υποδομών.

Στο νοσοκομείο Διδυμότειχου, η κ. Γκάγκα επισκέφθηκε το Εμβολιαστικό Κέντρο, την Παθολογική Κλινική, εντός της οποίας λειτουργεί το τμήμα Covid και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Τόσο ο διοικητής όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Νοσοκομείου (ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) έδωσαν έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό, αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και επέκτασης της λειτουργίας την Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών.