ντυπωσιακό είναι ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους (σε ποσοστό περίπου 70%) αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών
Το κύμα των «θετικών» εμβολιασμένων επιχειρεί να κατευνάσει η επιχείρηση «τρίτη δόση», με τα δεδομένα να αποτυπώνουν ότι εκείνοι που έχουν αποκτήσει ανοσία δεν παύουν να αποτελούν όχημα μολύνσεων στην κοινότητα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, τέσσερα στα δέκα νέα κρούσματα αφορούν πολίτες που κρατούν στα χέρια τους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Κυριακή (14 Νοεμβρίου) ανακοινώθηκαν 3.869 νέες λοιμώξεις, με τη μετάλλαξη Δέλτα – όπως αποδεικνύουν οι αναλύσεις του Οργανισμού – να χτυπάει αδιακρίτως, καθώς το 40% αυτών αφορά πλήρως εμβολιασμένους, με την εικόνα να παραμένει ίδια και τις υπόλοιπες ημέρες, αποκαλύπτοντας τις «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας. Εν τω μεταξύ, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα πως η πλειονότητα των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους (σε ποσοστό περίπου 70%) αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών. Και αυτό γιατί χαρτογραφεί τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθεί το κυρίαρχο στέλεχος για να «δηλητηριάσει» τους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους, οι οποίοι κατά κανόνα νοσούν βαριά, ασκώντας αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης απηύθυνε για μία ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να μην αμελούν την αναμνηστική δόση. «Οσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση» επισήμανε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής διευκρίνισε πως ο ρόλος των εμβολίων είναι προστατευτικός αφενός σε ό,τι αφορά τη βαριά νόσηση και αφετέρου τη διασπορά του ιού στην κοινότητα μέσω της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης. Δεν παρέλειψε, δε, να επικαλεστεί το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων απέτρεψε νέα έξαρση κρουσμάτων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη επιδημιολογική στιγμή για τη χώρα.
Αλλάζει η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ
Με βάση τα παραπάνω και για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την ερχόμενη εβδομάδα (και εκτός απροόπτου) θα αλλάξει η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, καθώς θα εμπλουτιστεί με περισσότερα και σαφέστερα δεδομένα.
Ετσι, σύμφωνα με όσα δρομολογούνται, εφεξής θα αποσαφηνίζεται το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων που αφορά εμβολιασμένους, ενώ αντίστοιχες διευκρινίσεις θα γίνονται και σε άλλους κρίσιμους δείκτες όπως είναι οι θάνατοι. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, μάλιστα, επέμεινε ότι η σημερινή εικόνα που παρουσιάζεται στις ίδιες εκθέσεις είναι στρεβλή, με το δείγμα να παραπλανεί επειδή εστιάζει στους νοσήσαντες. Ζητούμενο όμως είναι να δει κανείς τη «μεγαλύτερη εικόνα», όπως είναι για παράδειγμα το ποσοστό των διασωληνωμένων ή των θανάτων επί του συνόλου του εμβολιασμένου πληθυσμού, που παραμένει καθηλωμένο σε συντριπτικά χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν θα δίδεται η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης του πληθυσμού των εμβολιασμένων με τον πληθυσμό των ανεμβολίαστων, με τα συμπεράσματα να καθρεφτίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αφορούν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού στη μαθητική κοινότητα, αφού καταγράφουν μειούμενη πορεία στο ποσοστό κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών. Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αποδίδει τη θετική αυτή εξέλιξη στο διευρυμένο testing, με τον Δημήτρη Παρασκευή να σημειώνει ότι «ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των θετικών κρουσμάτων στους μαθητές εντοπίζεται εγκαίρως λόγω των self tests». Και πρόσθεσε ότι «την 37η εβδομάδα της επιδημίας, δηλαδή την εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρατηρήσαμε μια μικρή αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών λόγω του αυξημένου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Εκτοτε, η πορεία της επιδημίας στην ομάδα 4-18 ετών δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ή και μικρής μείωσης». Πάντως και ενώ το σύστημα της έγκαιρης διάγνωσης αποτελεί ζητούμενο για τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό, οι επιστήμονες δεν φαίνεται να προκρίνουν τη στρατηγική αυτή ως λύση για την αναχαίτιση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους.
«Από το να γίνεται testing στους εμβολιασμένους είναι προτιμότερο να υποβάλλονται στην τρίτη δόση» κατέληξαν.