Η πανδημία του κορονοϊού, έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ… απέχει πολύ από το να τελειώσει, όπως δείχνει και η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.
Παρ’ όλ’ αυτά, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, δημιουργός του εμβολίου της AstraZeneca, προειδοποίησε για την επόμενη πανδημία, «η οποία μπορεί να είναι ακόμα πιο φονική».
Συγκεκριμένα, η Γκίλμπερτ ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού, εξαιτίας ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από 265 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο επόμενος πανδημικός ιός «μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμη πιο θανατηφόρος ή και τα δύο ταυτόχρονα».
«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος», τόνισε, σύμφωνα με την Guardian.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να χαθούν, γι’ αυτό «χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση για μια πανδημική προετοιμασία».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «όπως επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία για να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει και να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες».
Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, καθώς και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Όμικρον.
Πρόσθεσε πάντως πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης «δεν σημαίνει απαραίτητα και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης».