Όπως σημειώνει η Μίνα Γκάγκα, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση να σταθεροποιείται – ακόμη και να σημειώνει μία μικρή κάμψη – ωστόσο οι ασθενείς που νόσησαν πριν 10 ημέρες και βρίσκονται ήδη στις μονάδες είναι εκείνοι που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές:
«Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 μέρες», υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
«Τεράστια» τα νούμερα για τις εγκύους
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών – δικαιολογώντας έτσι και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο επανέλαβε για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τις εγκύους:
«Έχουμε βεβαίως και ανθρώπους άλλους που χάνονται, όπως εγκύους. Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν 7 και είχαμε και θάνατο. Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι οι θάνατοι είναι κυρίως σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα, ενώ επισήμανε πως κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού:
«Από γρίπη έχουμε από 250-400 θανάτους τον χρόνο και στη γρίπη δεν έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα κάθε μέρα, όπως με τον κορoνοϊό».
Τι απάντησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες από 50 ετών
Ερωτηθείσα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους πολίτες από 50 ετών, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι σε αυτές τις ηλικίες «δεν βλέπουμε βαριά κρούσματα».
«Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα».