Μέσα σε δύο μέρες η Ελλάδα μετράει 50.000 νέα κρούσματα και όλα φανερώνουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και τα σχολεία τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με πρωτόκολλα που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν το κλείσιμο.
Τα σχολεία και το άνοιγμά τους με ασφάλεια απασχολεί τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και τους ειδικούς. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση, αλλά οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων δείχνουν ότι έρχονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε την παράταση του ανοίγματός τους μετά τις γιορτές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον στην υγειονομική εικόνα της χώρας.
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Στο θέμα που «καίει» την εκπαιδευτική κοινότητα, από μαθητές και γονείς μέχρι καθηγητές και δασκάλους, αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το να μην ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο οι ειδικοί θα συζητήσουν την άλλη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα, με αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σε ερώτηση ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές, ο κ. Πλεύρης δεν θέλησε να απαντήσει, καθώς είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και περιμένει να ακούσει τους ειδικούς.
Αλλαγές προανήγγειλε και ο Γιάννης Οικονόμου
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ant1 και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα της διασποράς της μετάλλαξης και εμείς και οι ειδικοί επιστήμονες. Θα αξιοποιήσουμε ότι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας, πολύ αυστηρά τεστ για να είμαστε σίγουροι κατά την επιστροφή στα σχολεία.
Τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν και καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Έκλεισαν μόνο 200 τμήματα από 80.000 τμήματα σε όλη την χώρα. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα. Όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Τι προτείνουν ειδικοί
Σαρηγιάννης
Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί, μιλώντας στο MEGA, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τα σχολεία τη συνεχή τους καλή λειτουργία.
Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.
Παυλάκης
Από την πλευρά του, ο γιατρός και καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης που μίλησε στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε για το θέμα πως «εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία». «Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής», τόνισε.
Είναι φανερό με βάση τα παραπάνω ότι το ζήτημα με τα σχολεία θα απασχολήσει την επικαιρότητα τις επόμενες μέρες με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, όπως προαναφέραμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στην επιτροπή των ειδικών, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αρχές του 2022, προκειμένου να αποφασίσουν τι πρέπει να αλλάξει στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και αν τελικά θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου ή θα πάρουν παράταση οι διακοπές.
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πάντως το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έλεγαν διαρκώς ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Άλλωστε κλειστά σχολεία σημαίνει επιπλέον μέτρα και η κυβέρνηση δείχνει μια διστατικότητα σε αυτό το επίπεδο.
Τι ισχύει σήμερα – Τι αλλαγές εξετάζονται
Σήμερα με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.
Οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας προτείνουν να αλλάξουν τα πρωτόκολλα προστασίας στα σχολεία και να κλείνει ένα τμήμα εάν υπάρχουν και λιγότερα κρούσματα από αυτά που σήμερα υπολογίζονται προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του.