Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σπάνε καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές Χριστουγέννων.
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και δεν είναι αρνητικοί σε μια παράταση του ανοίγματος των σχολείων, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο κι έτσι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Άλλωστε, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων έχει επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Αυτό όμως που θα κρίνει τελικά το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την επόμενη εβδομάδα να είναι καθοριστική για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Το αν θα υπάρξει ανατροπή στην ημέρα επιστροφής των παιδιών στις αίθουσες, θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα ειδικοί.
Τα rapid test και η απαγόρευση των εκδρομών
Το νέο κύμα κορονοϊού έχει απλώσει για τα καλά τα δίχτυα του σχεδόν σε όλη τη χώρα και ένα βασικό ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι ειδικών και υπουργείου Παιδείας είναι πώς θα γίνει η ασφαλέστρερη δυνατή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στις 17 Ιανουαρίου, λόγω της «Όμικρον» που σαρώνει τη χώρα. Ένα βασικό σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Παιδείας είναι η επιστροφή των μαθητών (που κανονικά είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου) στα σχολεία να γίνει με εργαστηριακό τεστ (rapid test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10/01 με rapid και όχι με self test.
Επίσης, στο τραπέζι είναι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με πρωτόκολλο λειτουργίας εκτός του 50+1, και συγκεκριμένα να κλείνουν πλέον τμήματα με το 30% των κρουσμάτων.
Επίσης, έχει ληφθεί η απόφαση να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας προχώρησε η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία περιλαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:
- Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας.
- Πλήρης λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με δια ζώσης εκπαίδευση (ομαδικά, ατομικά μαθήματα και εξετάσεις) με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1). Παράλληλα αρκετοί ειδικοί ζητούσαν εδώ και καιρό να ακυρωθούν οι σχολικές εκδρομές που είχαν γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.
Εν τω μεταξύ όπως έχει γίνει γνωστό, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ή αν θα πάρουν παράταση καθώς και αν θα ανοίξουν με self ή rapid test και τα υγειονομικά πρωτόκολα που θα εφαρμοστούν συνολικά.
Βατόπουλος: «Θα γίνει συζήτηση στην επιτροπή»
Ο κ. Βατόπουλος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το γενικό απαγορευτικό, ενώ ανέφερε ότι για τα σχολεία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προσθέτοντας ότι με την μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.
«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε.
Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».
Για τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογία Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε πως «αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων»,.
«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό… Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η Όμικρον… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι δε βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Επίσης, υπογράμμισε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».
Μάλιστα, επισήμανε ότι μια εβδομάδα παράταση (στις διακοπές) θα βοηθήσει, «θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση».
«Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.