Οι αντιεμβολιαστές συνεχίζουν τις κινητοποίησεις και κρατούν κλειστή τη γέφυρα που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ παρά την δικαστική απόφαση για το τέλος του αποκλεισμού της.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει υποσχεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν άμεσες ενέργειες για τον τερματισμό της κρίσης και χθες Παρασκευή καναδός δικαστής διέταξε να σταματήσει ο τετραήμερος αποκλεισμός της γέφυρας Ambassador, της πιο σημαντικής χερσαίας συνοριακής διέλευσης στη Βόρεια Αμερική.
Η δικαστική απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), αλλά πάνω από δύο ώρες αφότου εξέπνευσε η προθεσμία, περίπου 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά, παρέμεναν κοντά στην είσοδο της γέφυρας ανεμίζοντας καναδικές σημαίες, ενώ ορισμένοι έριχναν βεγγαλικά.
Αστυνομικοί, που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε χώρο στάθμευσης λίγα τετράγωνα μακριά από τους διαδηλωτές, άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια στα οποία υπογραμμίζονται οι ποινές βάσει της έκτακτης εντολής στο Οντάριο, η οποία τέθηκε σε ισχύ.
Ο Τριντό είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά, ο Τζέφρι Μόραβετς, ενέκρινε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων από Ενώσεις του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και των αρχών της πόλης Ουίνδσορ που ήλπιζαν να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις.
Ωστόσο οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τους δρόμους που οδηγούν στη γέφυρα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους και δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι θα υποχωρούσαν.
«Ο Καναδάς υποτίθεται πως είναι μια ελεύθερη χώρα», δήλωσε η Λιζ Βάλι, μία διαδηλώτρια από το Τσάταμ του Οντάριο. «Όταν η ελευθερία απειλείται, πρέπει να αντισταθούμε» συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ότι μαζί με άλλους θα παραμείνει εκεί μέχρι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Το λεγόμενο «Κονβόι της Ελευθερίας», οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι καναδοί φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στο μέτρο «εμβολιασμός ή καραντίνα» για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, καταλαμβάνει επίσης περιοχές έξω από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Οτάβα και άλλα δύο μικρότερα περάσματα προς τις ΗΠΑ.
Οι διαδηλώσεις στον Καναδά έχουν εμπνεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι μία εκδήλωση του «Κονβόι της Ελευθερίας» που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον «δεν θα διαταράξει το νόμιμο εμπόριο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ