Αρκούσε ένα tweet από τη Μαρία Δεναξά, για να μας βάλει στη διαδικασία της έρευνας. Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που διαμένει μόνιμα στη Γαλλία κι εργάζεται εκεί, αναφέρθηκε στις εξελίξεις της Moderna.
«Ουπς => 💉 Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna διέγραψε το λογαριασμό του στο Twitter και πούλησε μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας άλλος συνιδρυτής της Moderna πούλησε μετοχές αξίας 1,5 δισ δολαρίων», έγραψε η συνάδελφος.
Το ρεπορτάζ για τις ενέργειες του Στεφάν Μπανσέλ άρχισε να απασχολεί και τις οικονομικές σελίδες. Τα δεδομένα απλώθηκαν μπροστά μας.
Σύμφωνα με την «S&P Global Market Intelligence», η μετοχή της Moderna υποχώρησε 33% τον Ιανουάριο, αν και η εταιρεία έχει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στον ισολογισμό της και μηδενικό χρέος.
«Οι μετοχές της Moderna (NASDAQ:MRNA) υποχώρησαν διότι η μετοχή της εταιρίας βιοτεχνολογίας επηρεάστηκε από την ευρεία πώληση των μετοχών ανάπτυξης και επειδή οι επενδυτές φαινόταν να φοβούνται ότι οι ουραίοι άνεμοι της εταιρείας από το εμβόλιο κατά του COVID μπορεί να είχαν κορυφωθεί. Τα νέα για την εταιρεία τον περασμένο μήνα ήταν ανάμεικτα, αν και υπήρξαν ορισμένα θετικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξουσιοδότησης από τον FDA για το εμβόλιο κατά του COVID», ανέφερε το ρεπορτάζ του Τζέρεμι Μπόουαν στο Motley Fool.
«Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, η μετοχή ολοκλήρωσε τον μήνα με πτώση 33%. Οι μετοχές υποχώρησαν σταθερά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, η μετοχή ολοκλήρωσε τον μήνα με πτώση 33%. Οι μετοχές υποχώρησαν σταθερά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου.
Η Moderna σημείωσε απότομη πτώση κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα, υποχωρώντας κατά 15% σε ένα ευρύτερο sell-off σε αναπτυσσόμενες μετοχές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, που καθιστούν τις αναπτυσσόμενες μετοχές λιγότερο ελκυστικές. Ενώ η μετοχή της Moderna διαπραγματεύεται επί του παρόντος με χαμηλή αναλογία τιμής προς κέρδη, αυτό οφείλεται στα μεγάλα κέρδη από το εμβόλιο της για τον COVID και οι επενδυτές αναμένουν ότι αυτά θα εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια», συνέχισε το ρεπορτάζ.
«Ωστόσο, η μετοχή της Moderna είναι διαφορετική από την τυπική μετοχή ανάπτυξης, καθώς η δυνατότητα για περισσότερες ανακαλύψεις θα μπορούσε εύκολα να ωθήσει τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι μελλοντικές ταμειακές ροές της εταιρείας.
Η μετοχή ανέκαμψε για λίγο μερικές από τις απώλειές της στις 10 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άνοδο 9% αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος Stéphane Bancel είπε ότι το ενισχυτικό εμβόλιο Οmicron της εταιρείας θα τεθεί σε δοκιμές σύντομα και ότι θα κάνει 2 δισεκατομμύρια έως 3 δισεκατομμύρια αναμνηστικές βολές φέτος.
Ωστόσο, οι μετοχές της Moderna ξεκίνησαν με άλλη μια υποχώρηση στις 1,3 Ιανουαρίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η εντολή της κυβέρνησης Βiden για τη χορήγηση εμβολίων για μεγάλες επιχειρήσεις ήταν αντισυνταγματική.
Τέλος, η μετοχή έκλεισε τον μήνα με ανοδική πορεία καθώς έλαβε αναβάθμιση από την Deutsche Bank και το εμβόλιο Spikevax για τον COVID έλαβε πλήρη έγκριση από τον FDA στις 31 Ιανουαρίου.
Και τώρα τι;
Με τη μετοχή να υποχωρεί περισσότερο από τα δύο τρίτα από την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο, αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία αγοράς για τη μετοχή της Moderna. Η εταιρεία έχει μια σειρά από διαφορετικές δοκιμές εμβολίων σε εργασίες για ασθένειες, που κυμαίνονται από τον ιό HIV έως τον Ζίκα και τον καρκίνο. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν κάποια από αυτές θα καρποφορήσει, αλλά μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον HIV ή τον καρκίνο θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα εσόδων και το εμβόλιο για τον COVID αποδεικνύει ότι η τεχνολογία mRNA του λειτουργεί.
Η εταιρεία έχει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στον ισολογισμό της και δεν έχει χρέος. Αναμένει περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα υψηλού περιθωρίου το 2022, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά μετρητά ετησίως από τώρα. Για μια μετοχή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με κεφαλαιοποίηση περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό φαίνεται πολύ καλό», ολοκλήρωσε ο Μπόουμαν το άρθρο του.