Βασίλειος Μαργαρίτης: «Η πρόσβαση και η ισότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της νόσου»
Τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της Covid και μελλοντικών μολυσματικών ασθενειών ανέδειξε μέσα από μία νέα σειρά tweets ο Βασίλειος Μαργαρίτης. Όλες οι παρεμβάσεις του αναπαράχθηκαν από ανθρώπους που βλέπουν στις τοποθετήσεις μία αληθινή, ανθρώπινη, αλλά κυρίως επιστημονική προσέγγιση στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει την τελευταία διετία ο κορωνοϊός.
«Οι κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν συνεχώς τη ρήση: “Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”. Ειδικά για την πανδημία η μεταστροφή είναι εντυπωσιακή: “χάνονται μεγάλης ηλικιας, με υποκείμενα”, “θάνατοι με covid κ όχι από covid”, “κάναμε ότι μπορούσαμε”, “ας εμβολιάζονταν”, “θα πέθαιναν κ εκτός ΜΕΘ έτσι κι αλλιώς” κτλ.
Αρχικά, όλα αυτά δεν ήταν γνωστά τουλάχιστον 1 χρόνο τώρα; Ποια συνέπεια υπάρχει μεταξύ των 2 άκρων των απόλυτων λοκντάουν με καλύτερους δείκτες από τους σημερινούς κ των επερχόμενων μηδενικών μέτρων; Τα αντίθετα παραδείγματα της Σουηδίας (ήπια μέτρα) κ Κίνας (zero covid) αν μη τι άλλο πιστώνονται τη συνέπεια στην πολιτική δημόσιας υγείας.
Το κακό είναι πως λόγω των κυβιστήσεων χωρών στη δημόσια υγεία δύσκολα οι πολίτες θα τις εμπιστεύονται σε παρόμοιες κρίσεις, ενώ η παρούσα υγειονομική κρίση απέχει πολύ από τη λήξη της.
Οι πολίτες ας θυμούνται πως η covid είναι πολύ πιο ήπια σε άτομα με εμβολιασμό ή/κ νόσηση, αλλά δεν είναι “ήπια” σε πολλούς που δεν μπορούν να προστατευτούν με εμβόλια (με φθίνουσα δράση έτσι κ αλλιώς) ενώ η πρόσβαση και η ισότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της νόσου.
Τέλος η μη επένδυση σε συστήματα εξαερισμού/καθαρισμού του αέρα ειδικά σε μεγάλες δημόσιες δομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, κτλ έχει κ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων λόγω του ιού αλλά κ των άλλων/μελλοντικών αερογενώς μεταδιδόμενων παθογόνων.
Καμία αναφορά από δημόσια χείλη για τη long covid, που μας θυμίζει την αρχή της προληπτικής ιατρικής πως ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τις συνέπειες ενός μεταδιδομένου νοσήματος, είναι να μην μολυνθείς», έγραψε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας.