Έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου
Την τελευταία πνοή της άφησε η άλλοτε υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, που έδινε μάχη για τη ζωή της. Σε ηλικία 71 ετών, η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας υπέστη ανακοπή.
Η Μαριέττα Γαννάκου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας. Ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Ήταν το πρώτο από τα δύο κορίτσια της οικογένειας, διότι έχει μια αδερφή, τέσσερα χρόνια μικρότερη.
Σε ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν τότε 45 χρονών. Απώλεια που κατά δήλωσή της «μου στοίχισε πολύ» και καθόρισε τη διαδρομή, καθώς την ανάγκασε να αισθανθεί μεγαλύτερη την ευθύνη από τόσο μικρή ηλικία.
Μετά το σχολείο πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν και ο πατέρας της την προόριζε για διπλωμάτη. Όταν ολοκλήρωσε τις στην ιατρική, ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική και συνέχιοσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.
Το 1983 παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Κούτσικο, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Το 1997 πήρε διαζύγιο και αφιερώθηκε στην πολιτική και στην κόρη της.
Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου ανατράπηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση. Η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία και οι γιατροί στο «Ερρίκος Ντυνάν» υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό, για να της σώσουν τη ζωή.
Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Η πολιτική σταδιοδρομία της
Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέγεται ευρωβουλευτής ενώ το 1989 θα τοποθετηθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1990 επιλέχθηκε ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991, ως εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εξ βουλευτής Α΄ Αθηνών. Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.
Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και αναλαμβάνει μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το 2000 επέστρεψε στην Α΄ Αθηνών και εξελέγη βουλευτής.
Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Το 2004 επανεκλέχθηκε και ανέλαβε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέθηκε με την εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής και στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 μπήκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Στις 30 Ιανουαρίου κι έπειτα από μία πτώση, η Μαριέττα Γιαννάκου εισήχθη στο νοσοκομείο και μπήκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ. Έδωσε μάχη για τη ζωή της, αλλά η καρδιά της λύγισε χθες το απόγευμα…