«Εγκλήματα πολέμου» οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων στην Ουκρανία– Το σύνθημα NotATarget του ΠΟΥ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 18η ημέρα σήμερα (13.03.2022), με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, οι πολλαπλοί και αδιάκριτοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων και τα μεθοδευμένα χτυπήματα σε νοσοκομεία της χώρας συνιστούν εγκλήματα πολέμου, σημειώνουν διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία το Σάββατο (12/3) ότι βομβάρδισε και κατέστρεψε με τη χρήση βαρέως πυροβολικού ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο και πολλά παρακείμενα κτίρια (κατοικίες) στο Νικολάεφ.
Ο επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού, Μαξίμ Μποσνοσένκο, δήλωσε πως κατά την ώρα της επίθεσης στο νοσοκομείο βρίσκονταν εκατοντάδες ασθενείς και από τύχη κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Από την επίθεση προκλήθηκαν τραυματισμοί και ζημιές στο κτίριο και καταστράφηκαν όλα τα παράθυρα.
Την Τετάρτη, επίσης, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως οι Ρώσοι βομβάρδισαν σε αεροπορική επιδρομή ένα μαιευτήριο στην Μαριούπολη. Επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους και ένα παιδί- και σημειώθηκαν 17 τραυματισμοί ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Συγκλονιστικές ήταν οι σκηνές με τις έγκυες να απομακρύνονται τραυματισμένες με φορεία μετά τον βομβαρδισμό.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για “θηριωδία” και τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αληθείς. Από τον στόχο των ρωσικών στρατευμάτων, επίσης, δεν ξέφυγε και ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και οι κατηγορίες για τη Ρωσία, πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, κατοικημένες περιοχές και άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία.
ΠΟΥ: #NotATarget τα Νοσοκομεία στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, μέχρι την Πέμπτη (10/3) στην Ουκρανία οι Ρώσοι στρατιωτικοί προχώρησαν σε 26 επιθέσεις, οι 23 εκ των οποίων ήταν σε νοσοκομεία και οι 5 σε ασθενοφόρα.
Στις παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, που προκάλεσε 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς, σύμφωνα με τη βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.
“Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο, ακόμη και κατά τη διάρκεια κρίσεων και συγκρούσεων”, δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Xάνς Κλούγκε.
“Οι εγκαταστάσεις υγείας, το προσωπικό και οι ασθενείς δεν αποτελούν στόχο #NotATarget» σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε tweet.
Τι συμβαίνει, όταν η αρχή της “Ιατρικής Ουδετερότητας” εγκαταλείπεται σε περιόδους σύγκρουσης;