Οι επαναλοιμώξεις ανησυχούν τους ειδικούς – Σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι

Σε μια σημαντική αλλαγή σχετικά με την ημερήσια Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης προχώρησε ο ΕΟΔΥ, προσθέτοντας και στοιχεία που αφορούν στις επαναλοιμώξεις, δηλαδή τα άτομα που νόσησαν και ανάρρωσαν, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα επαναμολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου, η εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης COVID-19 σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με λοίμωξη στο παρελθόν δεν αποτελούσε ένα συχνό φαινόμενο. Παρόλα αυτά, οι συχνές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, με την Omicron αλλά και προσφάτως με την Omicron 2 που έχει σχεδόν επικρατήσει, άλλαξαν τις συνιστώσες της επιδημίας.

Περίπου στο 10% οι επαναλοιμώξεις

Σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, στα 15.044 κρούσματα δεν συγκαταλέγονται τα κρούσματα που αφορούσαν σε επαναμολύνσεις με κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανές επαναμολύνσεις με κάποιο στέλεχος κορωνοϊού ανέρχονται στις 1467. Μαζί λοιπόν με αυτόν τον αριθμό των επαναμολύνσεων, ο συνολικός αριθμός των σημερινών κρουσμάτων ανέρχεται στα 16.511, εκ των οποίων τα 20 είναι εισαγόμενα.

Εν τέλει, οι επαναλοιμώξεις αντιστοιχούν στο περίπου 10% (9,7%) των σημερινών συνολικών κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι με την επικράτηση του στελέχους Omicron, η συχνότητα εμφάνισης των επαναλοιμώξεων παρουσίασε αύξηση.

Παρά το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις επαναλοιμώξεις που παρατηρούνται στα εργαστηριακά ευρήματα, δεν αποσαφηνίζεται η μετάλλαξη που μολύνει κάθε φορά τα άτομα.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των ατόμων που νοσούν ξανά, το 51% ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία όλων των ατόμων που επαναμολύνθηκαν ήταν τα 29 έτη.

Σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι

Μελανό σημείο της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης αποτελεί ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη μάχη με τη ζωή από τον κορωνοϊό και εξακολουθεί να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 73 θάνατοι ασθενών, το 95.4% των οποίων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο εξακολουθητικά μεγάλος αριθμός των απωλειών θεωρείται αναμενόμενος, εάν αναλογιστούμε τις ιδιαιτερότητες των ατόμων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλευόνται σε ΜΕΘ είναι άνω των 60 ετών, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη, ενώ το 91.1% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Οι νοσηλευομένοι ασθενείς σε ΜΕΘ, επίσης, αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 212 (το 59.22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (το 40.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγείται και η ισχυρή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών. Πρώτοι στα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να προσέλθουν 400.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 χρόνων, ο οποίοι θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους ήδη από αύριο.

Αυξημένη και η θετικότητα στην επικράτεια

Η ευρεία διασπορά του ιού αποτυπώνεται και στα ποσοστά θετικότητας, που σε αρκετές περιοχές της χώρας υπερβαίνει το 4%. Ωστόσο, το Rt παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, χωρίς να υπερβαίνει τη μονάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, φτάνοντας σήμερα το 0,95 από το 0,99 της προηγούμενης Τετάρτης.

Ειδικότερα, σε 15 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (ΠΕ) ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%, όμως στη νησιωτική κυρίως χώρα, οι αριθμοί βρίσκονται στο «κόκκινο»: στην ΠΕ Ικαρίας έφτασε το 10,4%, στην ΠΕ Σύρου το 7,14% και στην ΠΕ Τήνου το 6,98%. Και στο κέντρο της Αθήνας, όμως, το ποσοστό θετικότητας αγγίζει το 4,27%.