Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα (4/11) ότι παρακολουθεί μερικές δεκάδες περιπτώσεις δύο νέων υποπαραλλαγών του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Όμικρον» του νέου κορονοϊού, για να αξιολογήσει εάν είναι πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες.
Τόσο η BA.4 όσο και η BA.5 έχουν προστεθεί στον κατάλογο παρακολούθησης του οργανισμού. Ο πρώτος έχει ήδη ανιχνευθεί στη Σκωτία και την Αγγλία, με τις δύο χώρες να αναφέρουν από ένα κρούσμα μέχρι τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
Σε μια έκθεση για τις παραλλαγές που δημοσίευσε ο UKHSA την περασμένη εβδομάδα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν “δυνητικά βιολογικά σημαντικές μεταλλάξεις” στις δύο παραλλαγές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις των BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στο GISAID, μια παγκόσμια βάση δεδομένων που παρακολουθεί την εξάπλωση των παραλλαγών
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι άρχισε να παρακολουθεί τις δύο υπο-παραλλαγές λόγω των “πρόσθετων μεταλλάξεών τους που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στη δυνατότητα διαφυγής του ανοσοποιητικού
Η Νότια Αφρική και η Μποτσουάνα ανέφεραν κρούσματα BA.4 και BA.5, ενώ η Δανία εντόπισε επίσης την πρώτη.
Το παλαιότερο δείγμα BA.4 που αναφέρθηκε στο GISAID ήταν από τη Νότια Αφρική, με ημερομηνία συλλογής δείγματος στις 10 Ιανουαρίου 2022.
Ωστόσο, η συσσώρευση γονιδιωμάτων και η γεωγραφική εξάπλωση είναι πιο πρόσφατη, γεγονός που υποδηλώνει ότι “η παραλλαγή μεταδίδεται με επιτυχία”, αναφέρει η UKHSA στην τελευταία της έκθεση.
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλώνονται ή να αποφεύγουν την προηγούμενη ανοσία από εμβολιασμό ή μόλυνση ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν.
Για παράδειγμα, το BA.2 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 94% όλων των περιπτώσεων αλληλουχίας και είναι πιο μεταδοτικό από τα ”αδέλφια” του, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.