Στο τραπέζι η κατάργηση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

«Εννοείται, εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο (rapid test εργαζομένων), αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα», διεμήνυσε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάργηση των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες αλλά και για τους εμβολιασμούς αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί και το ένα rapid test την εβδομάδα γα τους ανεμβολίαστους εργαζομένους.

«Για τους εμβολιασμένους, ο κίνδυνος είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλός για εισαγωγή σε ΜΕΘ ή για θάνατο. Είναι χαμηλότερος και από αυτόν της γρίπης για να πάθουν κάτι, λόγω και της σχετικά χαμηλότερης νοσηρότητας της Όμικρον», τόνισε σχολιάζοντας την κατάργηση περιοριστικών μέτρων.

Όπως είπε, για τους εμβολιασμένους είναι πλέον πολύ ασφαλέστερη πλέον η πανδημία απ΄  ότι είναι η επιδημία της γρίπης, ενώ οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν και έχουν υψηλό κίνδυνο.

«Το δεύτερο στοιχείο που έχουμε είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται πλέον όπως στο παρελθόν και η πίεση είναι διαχειρίσιμη, οπότε με βάση την αρχή της αναλογικότητας, πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστροφή των περιορισμών ώστε ο κόσμος να γυρίσει σε μια κανονικότητα», υπογράμμισε.

Πως σχολίασε την κατάργηση μέτρων πριν της εισηγήσεις της Επιτροπής

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ισχυρή αντίρρηση για την απόσυρση των μέτρων», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε πει πριν λίγο καιρό ότι πρέπει να πάμε σε χαλάρωση μέτρων κάποια στιγμή και πως «είναι εξαιρετικά απίθανο να μην προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία από την στιγμή που άλλες χώρες το έχουν κάνει».

Παράθυρο για κατάργηση των rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων

«Είναι ένα προληπτικό μέτρο, έχει έναν πολύ ήπιο χαρακτήρα – από τα δυο υποχρεωτικά τεστ αποσύραμε το ένα – και ο σκοπός είναι να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες την κινητικότητα του ιού μέσα σε αυτές τις ομάδες». «Εννοείται, εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο. Αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα», διεμήνυσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις ανεμβολίαστων οι οποίοι αισθάνονται ότι στοχοποιούνται με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «δεν είναι στοχευτικό», αλλά «σκοπός είναι να συνεχίσουμε την επιτήρηση της επιδημίας για τους επόμενους μήνες και να περιορίσουμε όσο γίνεται τη διασπορά».