Προειδοποίηση CDC για κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά, η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι συνεργάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη για να κατανοήσουν τα αίτια της λοίμωξης. Σε πολλά κρούσματα στην Ευρώπη, αλλά όχι σε όλα, έχει εντοπιστεί ένας αδενοϊός, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Νωρίτερα σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανέφεραν ότι εντόπισαν συνολικά 108 κρούσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια ήταν τόσο σοβαρή που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι αμερικανικές Αρχές ζητούν από τους γιατρούς να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην πολιτεία τους. Τους καλούν επίσης να εξετάζουν για αδενοϊούς τους νεαρούς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, ούρα σκούρου χρώματος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε αφότου τα CDC σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμας ερεύνησαν εννέα κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μέχρι πρότινος υγιή παιδιά ηλικίας 1-6 ετών.

Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2021 σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αλαμπάμας όπου εισήχθησαν πέντε μικροί ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς είχαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια, άγνωστης αιτιολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.

Οι πιο κοινές μορφές ηπατοπάθειας (ηπατίτιδα Α, Β και C), αποκλείστηκαν. Όταν επανελέχθηκαν τα νοσοκομειακά αρχεία βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά που έπασχαν από ηπατίτιδα και είχαν μολυνθεί από αδενοϊό.

Τα CDC συνεργάζονται με τις πολιτειακές υγειονομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό άλλων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αν και η βασική θεωρία είναι ότι η ασθένεια προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, οι ειδικοί εξετάζουν και άλλους πιθανούς παράγοντες.

Τι αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος για την έξαρση

Τα νεότερα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας -αγνώστου αιτιολογίας προς το παρόν- σε παιδιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρακολουθεί η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), ευρισκόμενη σε διαρκή συνεργασία με τους εγχώριους αρμόδιους φορείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιστημονική εταιρεία, «η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος και θα συνεχίσει να το πράττει σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Και υπενθυμίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα παιδιατρικά κρούσματα ηπατίτιδας σύμφωνα με τις οποίες «συνιστάται προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έλαβε η ΕΕΜΗ, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου.

Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό διερεύνηση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».