Ηπατίτιδα στα παιδιά: Πως μια ήπια νόσος έγινε… ο τρόμος των παιδιάτρων
Πάνω από 70 εκατομμύρια περιστατικά ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) παγκοσμίως καταγράφονται κάθε χρόνο.
Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες απορούν, πώς μια τόσο συνηθισμένη νόσος όπως η ηπατίτιδα, άρχισε ξαφνικά να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά. Δείτε τις συνήθεις αιτίες που προκαλούν ηπατίτιδα, αλλά και τι διαφορετικό παρατηρείται στην -αγνώστου αιτιολογίας- ηπατίτιδα στα παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυξήθηκαν στις 15, οι χώρες στις οποίες εντοπίστηκαν περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας, μετά την ταυτοποίηση δύο νέων κρουσμάτων σε μικρά παιδιά την Πέμπτη (28/4), στη γειτονική μας Κύπρο.
Την ίδια στιγμή, αρνητικές αποδείχθηκαν για την ύπαρξη αδενοϊού οι εξετάσεις από το Εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο 16χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται με ηπατίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οπότε επισήμως στην Ελλάδα, δεν έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
Ηπατίτιδες, όμως, υπήρχαν πάντα στα παιδιά και μάλιστα δεν ήταν ποτέ σπάνιες. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα και τι διαφορετικό διαπιστώνουν τώρα οι επιστήμονες.
Οι συνήθεις ιογενείς ηπατίτιδες
Πέντε είναι οι βασικοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα και συγκεκριμένα, οι ιοί A, B, C, D, E.
Για τους δύο από αυτούς (Α και Β) υπάρχει πρόληψη και τα παιδιά είναι όλα εμβολιασμένα μέσω του υποχρεωτικού εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.
Για τους άλλους τύπους δεν υπάρχει εμβόλιο, όπως για παράδειγμα για την ηπατίτιδα C, η οποία μεταδίδεται μεταξύ τοξικομανών, μέσω μολυσμένων συριγγών.
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί ακόμη ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα. Μεταξύ αυτών είναι ερπητοϊοί, ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.
“Αυτοί οι ιοί κάνουν ηπατίτιδα στο πλαίσιο της συμπτωματολογίας και των επιπλοκών που προκαλούν γενικά αυτοί οι ιοί. Δηλαδή, προσβάλλουν το ήπαρ, και προκαλούν ηπατίτιδες στην πλειοψηφία αυτοϊώμενες”, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα.
“Οι περισσότερες ηπατίτιδες αυτοϊώνται”, ανέφερε προσπαθώντας να καθησυχάσει τους γονείς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (28/4):
“Μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε αντιβίωση. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να δώσουμε στα παιδιά ειδική δίαιτα με αναψυκτικά, με κομπόστες, ώστε να μην έχει βαρύ φορτίο το ήπαρ και να είναι «ήσυχο» για να μπορέσει να ανακάμψει”, ανέφερε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως στα νοσοκομεία Παίδων δεν είναι σπάνια τα περιστατικά ήπιας ιογενούς ηπατίτιδας στα παιδιά.
Ποιοι άλλοι λόγοι προκαλούν ηπατίτιδα
Οι ιογενείς ηπατίτιδες που προαναφέρθηκαν, είναι οι πιο διαδεδομένες. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες. Ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσει η έκθεση του ανθρώπου οργανισμού σε τοξίνες, ή ακόμη και η εμφάνιση ενός αυτοάνοσου ή μεταβολικού νοσήματος, όπως εξηγεί η Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος και Διευθύντρια του Παίδων, Αθανασία Λουρίδα:
“Υπάρχουν αυτοάνοσες ηπατίτιδες, που συμβαίνουν μέσω ανοσολογικού μηχανισμού. Που συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει κάποιο λοιμώδες αίτιο, δηλαδή. Υπάρχουν, όμως, και ηπατίτιδες τοξικές από φάρμακα ή δηλητήρια, π.χ. από παρακεταμόλη. Το γνωστό αντιπυρετικό, σε πολύ μεγάλη ποσότητα μπορεί να κάνει οξεία ηπατική νέκρωση. Και άλλα φάρμακα ή δηλητήρια μπορούν να κάνουν ηπατίτιδα”, αναφέρει η ίδια.
Συνοψίζοντας τονίζει πως είναι τρεις οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το ήπαρ του ανθρώπου και να προκαλέσουν ηπατίτιδες: οι ιογενείς -που είναι περισσότερο συχνοί- οι αυτοάνοσοι που είναι οι πιο σπάνιοι παράγοντες και αυτοί που προκαλούνται από τοξικά αίτια, από φάρμακα, δηλητήρια κλπ.
Σπάνια περίπτωση, η πρόκληση σοβαρής ηπατίτιδας από αδενοϊό
Η περίπτωση πρόκλησης ιογενούς ηπατίτιδας από έναν συνηθισμένο αδενοϊό, μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά σπάνια και μπορούσε να συμβεί μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους παιδικούς οργανισμούς.
Ωστόσο, ο αδενοϊός F41 ενοχοποιήθηκε γιατί φαίνεται να εντοπίστηκε σχεδόν στις μισές περιπτώσεις υγιών παιδιών που εμφάνισαν αυτό το νέο τύπο ηπατίτιδας, για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη αιτιολογία.
Μιλώντας για τον αδενοϊό που “ενοχοποιείται” για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως είναι αρκετά διαδεδομένος, και για τον λόγο αυτό προκαλεί μεγάλη απορία στους επιστήμονες, πώς προκαλεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα:
“Αυτός ο αδενοϊός είναι αρκετά διαδεδομένος. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία. Ωστόσο, να επαναλάβω ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή και για την κατανόηση του φαινομένου υπάρχουν ήδη μελέτες οι οποίες γίνονται για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο αρκετά διαδεδομένος ιός, ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα”, ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως σε σχέση με τους προηγούμενους λόγους που προκαλούσαν ηπατίτιδα, πλέον υπάρχει μια αύξηση του κινδύνου κατά οκτώ φορές.
“Έχουμε μια αύξηση του κινδύνου γύρω στο 8. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτός ο ιός που είναι τόσο κοινός- μιλάμε για πάνω από 70 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο, καταγεγραμμένες όχι όσες δεν έχουν καταγραφεί- ξαφνικά άρχισε να κάνει αυτό. Είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό και δεν το έχουμε απαντήσει. Πρέπει να δούμε αν είναι μόνο ο αδενοϊός ή αν είναι και άλλα πράγματα”, κατέληξε ο Καθηγητής.