Εκδήλωση για τον αυτισμό θα γίνει στη Ρόδο το Σάββατο
«Το μονοπάτι του αυτισμού Ρόδος 2022», είναι το όνομα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το ερχόμενο Σάββατο, 30 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον τρούλο απέναντι από το «Ακταίον», και έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα για τη διαφορετικότητα και να φέρει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτισμού στο προσκήνιο, στήνοντας, στην ουσία, μία γιορτή γι’ αυτά, μια και ο Απρίλιος είναι μήνας αφιερωμένος στον αυτισμό.
Χθες, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Μεγάρου της Περιφέρειας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου οι εμπνευστές αυτής της δράσης, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κα Σία Βεργωτή και ο γυμναστής κ. Νίκος Μοσχοβάκος, μαζί με τους εκπροσώπους από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια που τη στηρίζουν, την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κα Χαρούλα Γιασιράνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Χρήστο Μπάρδο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανο Δράκο.
Καταρχάς, μίλησε ο κ. Μοσχοβάκος, ο οποίος έχει δουλέψει σε δομή με παιδιά με αυτισμό, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα αυτή που είχε η κα Βεργωτή και τη μοιράστηκε μαζί του στις 2 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και του πρότεινε να κάνουν μία εκδήλωση γι’ αυτό. Στη συνέχεια, είχαν μία συνάντηση με τον κ. Μπάρδο και το δρομολόγησαν.
Όσο για το τι θα περιλαμβάνει η εκδήλωση, καταρχάς σημείο συνάντησης είναι ο τρούλος απέναντι στο «Ακταίον» όπου στις 12:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει ένας μικρός περίπατος στην πόλη της Ρόδου, στην οποία οι συμμετέχοντες θα φορούν όλοι μπλε μπλουζάκια και θα κρατάνε μπλε μπαλόνια. Ο περίπατος θα καταλήξει πάλι στον τρούλο. Όπως εξήγησε ο κ. Μοσχοβάκος, σκοπός της εκδήλωσης είναι να περάσουν τα μηνύματα της διαφορετικότητας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες της κας Βεργωτή και του παιδοψυχίατρου κ. Μιχάλη Καΐκη. Επίσης, θα παρουσιαστεί ένα σκετς από παιδιά που έχουν αυτισμό με το οποίο θα προσπαθήσουν να δώσουν μία εικόνα για το πώς είναι ο κόσμος τους.
Θα ακολουθήσει μία γιορτή με ζωντανή μουσική από μπάντα ενώ έχουν ετοιμάσει διάφορες εκπλήξεις για τα παιδιά. Εκτός από τα μπαλόνια, θα τους μοιράσουν παγωτά και μπισκότα που έχουν φτιάξει εθελοντές. Όπως είπε, αυτό που θέλουν είναι να περάσουν όλοι ωραία και παράλληλα να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με το τι είναι ο αυτισμός.
Στη συνέχεια, η κα Βεργωτή, ανέφερε ότι μαζί με τον συνεργάτη και φίλο της κ. Μοσχοβάκο, έστησαν μία πολύ όμορφη εκδήλωση, με πολλή αγάπη για τα παιδιά με αυτισμό. Εδώ και δύο μέρες στον τρούλο έχουν στήσει ένα γραφείο με τους εθελοντές που πουλάνε μπλουζάκια με το χαρακτηριστικό σύμβολο του αυτισμού, θέλοντας να ενισχύσουν ουσιαστικά τις ανάγκες του Ορφανοτροφείου και του 1ου ειδικού σχολείου.
Έτσι, λοιπόν, καλούν όλους αύριο το μεσημέρι να συμμετάσχουν στη γιορτή αυτή που στόχος τους είναι να την κάνουν θεσμό, πρώτον για να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία αλλά πιστεύουν ότι θα είναι και μία πολύ ωραία εμπειρία και έχει στηθεί έτσι η εκδήλωση ώστε να είναι διαδραστική, με ενημερωτικές ομιλίες και γιορτινές δράσεις.
Η ίδια εμπλέκεται με τον αυτισμό πολλά χρόνια τώρα έχοντας δουλέψει σε δομές ψυχικής υγείας, έχει έρθει κοντά σε παιδιά με αυτισμό ενώ σε μία από αυτές συνεργάστηκε με τον κ. Μοσχοβάκο.
«Νομίζω ότι θα περάσουμε ένα μήνυμα ηχηρό για τη διαφορετικότητα και την ευαισθητοποίηση. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να διεγείρουμε την ενσυναίσθηση στους ανθρώπους και τελικά να βγούμε νικητές μέσα από αυτό. Να νιώσουμε πιο πολύ άνθρωποι εκείνο το Σάββατο. Νομίζω ότι κάθε Απρίλη πρέπει να είμαστε εκεί», τόνισε η κα Βεργωτή.
Η κα Γιασιράνη, στη συνέχεια, ανέφερε, καταρχάς, ότι «κάθε δράση η οποία ενισχύει την κοινωνική συνοχή, προσπαθεί τουλάχιστον να άρει τους αποκλεισμούς σε τέτοιες ομάδες του πληθυσμού, είναι ένας στόχος που εμάς μας αντιπροσωπεύει και γι’ αυτό και τον ενισχύουμε».
Στη δράση αυτή, λοιπόν, θέλουν να δώσουν όλοι μαζί το «παρών», γιατί οι εμπνευστές της επιχειρούν να εκπαιδεύσουν την κοινωνία, να εμπλουτίσουν τη γνώμη του πληθυσμού και της τοπικής κοινωνίας για το τι σημαίνει αυτισμός.
Και είπε ακόμα η Αντιπεριφερειάρχης:
«Είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ότι δύο τόσο νέοι άνθρωποι, έχουν ασχοληθεί και εξειδικευθεί στα θέματα του αυτισμού και θέλουν να κάνουν κοινωνούς όλους εμάς τους απλούς πολίτες, τους πολίτες οι οποίοι δεν ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει αυτισμός ή πως αντιμετωπίζεται». Οι δράσεις που θα γίνουν το Σάββατο έχουν αυτό τον σκοπό και από την πλευρά τους στέκονται δίπλα τους σ’ αυτή την πρωτοποριακή δράση για το νησί μας ενώ κάλεσε με τη σειρά της να είναι όλοι εκεί, για να δείξουμε ότι η ροδιακή κοινωνία είναι κοινωνία που θέλει να απαλλαγεί από τα ταμπού.
Ο κ. Μπάρδος, είπε ότι η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης στηρίζουν κάθε προσπάθεια που αναφέρεται σε παιδιά, οποιοδήποτε χαρακτηριστικών, ιδιοτήτων και χρώματος. «Είναι μία δράση απομυθοποίησης του αυτισμού, είναι μία δράση να σταματήσουμε να φοβόμαστε το διαφορετικό και είναι μία δράση η οποία τονίζει την πολιτική των ίσων ευκαιριών για όλους, και για τα παιδιά που είναι «φυσιολογικά» και για τα παιδιά που δεν είναι», είπε και συμπλήρωσε για τους εμπνευστές της δράσης: «Θα είμαστε κοντά τους, θα τους στηρίξουμε και να είμαστε όλοι εκεί για να δώσουμε αυτό το μήνυμα της άρσης της διαφορετικότητας και να δώσουμε το μήνυμα της απομυθοποίησης του αυτισμού».
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής τον οποίο πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε και δεύτερον πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά έτσι ώστε η ζωή του να είναι φυσιολογική στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.
Ο κ. Δράκος είπε ότι η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, με το που έλαβε το αίτημα απάντησε θετικά για να στηρίξει τη δράση, καταρχήν υλικοτεχνικά, αφού ο χώρος είναι ευθύνη του Δήμου, και από εκεί και πέρα με εξοπλισμό και συνεργεία του Δήμου. Αλλά είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια γιατί είναι η πρώτη φορά που τα κοινωνικά αντανακλαστικά βρίσκονται πίσω από την επιστημονική εξέλιξη. Επειδή μπορεί να αφορά μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνίας μια και αυτιστικά παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε οικογένειες που δεν το γνωρίζουν ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, και μερικές φορές μπορεί να είναι πιο απλή η αντιμετώπισή τους και τα παιδιά να διαπρέψουν ακόμα και επιστημονικά.
Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι αρωγοί σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να πιέσουν όλοι και σε θεσμικό επίπεδο για να στηριχτούν και οι δομές της πολιτείας με περισσότερο προσωπικό ώστε και οι διαγνώσεις να είναι έγκαιρες και να υπάρχει περισσότερη στήριξη. Και κατέληξε λέγοντας ο Αντιδήμαρχος: «Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα ώστε ο αυτισμός να γίνει ένα μέρος της ζωής μας ώστε να μην αποτελεί πλέον συζήτηση και να είναι ένα αυτονόητο κομμάτι της κοινωνίας».
Πηγή: rodiaki.gr