Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid -19 στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας

Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid -19 τέθηκαν στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας την 29η Απριλίου καθώς χάρη στη συνεισφορά της επιστήμης αυτής σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο όπλο κατά της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας την 29η Απριλίου από τη Διεθνή Κοινότητα της Ανοσολογίας έχει σκοπό την ενημέρωση των επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού, για τη σημασία και το ρόλο της Ανοσολογίας στα επιτεύγματα και τις προόδους της επιστήμης στην προστασία της παγκόσμιας υγείας.

Τα τελευταία δύο χρόνια που η πανδημία COVID-19 επέφερε πρωτοφανή υγειονομική και κοινωνική κρίση σε ολόκληρο τον πλανήτη και η συμβολή της ανοσολογικής έρευνας στην παθογένεια της ανοσιακής απόκρισης, τη διάγνωση, τη θεραπευτική προσέγγιση και κυρίως στην πρόληψη με την ανάπτυξη προστατευτικών εμβολίων, υπήρξε πολυεπίπεδη και καθοριστική για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της νόσου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εντυπωσιακά ταχύτατη επιτυχία παρασκευής εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 που κατέδειξε για μια ακόμη φορά στη μακρόχρονη ιστορία από την ανακάλυψή τους, ότι τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Με επίκεντρο τον εμβολιασμό που αποτελεί την πιο αποτελεσματική και ασφαλή παρέμβαση για την προαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας υγείας, προϋπόθεση απαραίτητη για να ευδοκιμήσουν οι κοινωνίες, το θέμα που έχει τεθεί διεθνώς για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας 2022, είναι τα “Εμβόλια”.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό της ημέρας αυτής, είχε προγραμματίσει για φέτος μια σειρά δράσεων που παρουσιάστηκαν στα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα και θα είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της Εταιρείας (www.helsim.gr):

➢ Ενημερωτικό spot για την Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας.

➢ Ενημερωτικό 3λεπτο video για τα εμβόλια που διαχρονικά έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νόσο COVID-19, την προώθηση του εμβολιασμού καθώς και πρόσκληση για συμμετοχή στον εορτασμό της DOI.

➢ Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την “πανδημία και τα εμβόλια” μία πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Νέων Ανοσολόγων (https://yi.helsim.gr)

➢ Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book ) με θέμα: “Η πανδημία COVID-19 υπό το πρίσμα της Ανοσολογίας”.

➢ Διαθέσιμη πρόσβαση (link) για παρακολούθηση στις 29 Απριλίου του Διεθνούς webinar: “Science, State and

Challenges of COVID-19 vaccines” που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ανοσολογικής Ομοσπονδίας (IUIS-EFIS) με συμμετέχοντες κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο COVID-19.

➢ Διοργάνωση επιστημονικής διαδικτυακής ανoικτής εκδήλωσης, στις 4-05-22 με θέμα “Εμβόλια: από την Ευλογιά στην COVID-19”, με συμμετοχή μελών της ΕΕΑ που εργάζονται για τη νόσο (διάγνωση, ανοσοπαρέμβαση, εμβόλια, ανοσοααπόκριση) και τη διάδοση του μηνύματος για τα ευεργετήματα των εμβολίων.