Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, την στιγμή που τα περισσότερα λειτουργούν ως νοσοκομεία αναφοράς του COVID-19, καθώς συνεχίζουν να αναβάλλονται σημαντικά χειρουργεία και έτσι παραμένει άγνωστο το ποτέ θα χειρουργηθούν οι ασθενείς και παραμένουν κλειστά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ είναι λιγότερες από τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων παθήσεων, την στιγμή που κατα την κυβέρνηση λειτουργούν 1100 κλίνες, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε 750 αντί για 3500 κλίνες που θα έπρεπε να λειτουργούν με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια.
Ωστόσο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινών που έχουν μετατραπεί με υποτυπώδη εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή, είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς και παραμένουν ως ΜΕΘ κορωνοιου εν αναμονή του τρίτου κύματος. Ειδικά στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες.
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι, «για να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρθνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά. Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται ασθενείς και να προγραματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαψαν πιά να ισχύουν και δεν εκδίδονται νέες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί για χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονται και οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους, χωρίς να λαμβάνουν νέα ημερομηνία. Όσοι έχουν χρήματα θα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι περιμένουν. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη.
«Επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος. «Τα τμήματα που φιλοξενούν τώρα τις προσωρινές ΜΕΘ θα έπρεπε να επανέλθουν για τον σκοπό που δημιουργήθηκαν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.