Σε φάση κλινική μελέτης εμβόλιο για τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ, προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση που σχετίζεται με τύπους καρκίνου
Κλινική μελέτη φάσης 1 για την αξιολόγηση ενός εμβολίου για τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ (Epstein-Barr- EBV) ξεκινά το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (National Institute of Allergy and Infectious Diseases , NIAID).
Πρόκειται για τον ιό που αποτελεί την κύρια αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και που σχετίζεται με ορισμένους τύπους καρκίνου και με αυτοάνοσα νοσήματα.
Ο ιός Epstein-Barr (EBV) είναι ένας ευρύτατα διαδεδομένος ανθρώπινος ερπητοϊός που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και κυρίως μέσω του σάλιου, ο οποίος έχει την ικανότητα να μολύνει επιθηλιακά κύτταρα και Β λεμφοκύτταρα ακολουθώντας είτε μια λυτική είτε μία λανθάνουσα πορεία. Η λανθάνουσα μόλυνση από τον ΕBV σχετίζεται με την ανάπτυξη διάφορων τύπων νεοπλασιών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στομάχου και του ρινοφάρυγγα, των λεμφωμάτων Hodgkin και Burkitt, καθώς και με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως περί τις 125.000 περιπτώσεις λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Περίπου το 1% των ατόμων που μολύνονται από EBV παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, όπως ηπατίτιδα, νευρολογικά προβλήματα ή σοβαρές ανωμαλίες του αίματος.
«Ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr ή να μειώσει τη σοβαρότητά της θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, των κακοηθειών και των αυτοάνοσων νοσημάτων που σχετίζονται με τον EBV», σχολιάζει ο διευθυντής του NIAID Anthony S. Fauci, M.D.
Με επικεφαλής την κύρια ερευνήτρια Jessica Durkee-Shock, M.D., του NIAID’s Laboratory of Infectious Diseases, η μελέτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την ανοσολογική απόκριση ενός εμβολίου νανοτεχνολογίας που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Λοιμωδών Νοσημάτων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID και το οποίο στοχεύει την γλυκοπρωτεΐνη gp350 που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού Epstein-Barr (EBV) και των μολυσμένων από αυτόν κυττάρων. Η γλυκοπρωτείνη gp350 είναι επίσης ο πρωταρχικός στόχος για την εξουδετέρωση των αντισωμάτων που βρίσκονται στο αίμα ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον EBV.
Στη μελέτη που θα διεξαχθεί στο κλινικό κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), Βηθεσδά, Μέριλαντ και θα διαρκέσει 4 χρόνια, θα συμμετάσχουν αρχικά 40 υγιείς εθελοντές ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι μισοί από τους οποίους έχουν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από EBV. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν τρεις δόσεις των 50 μικρογραμμαρίων από το πειραματικό εμβόλιο. Η δεύτερη και η τρίτη δόση θα χορηγηθούν 30 και 180 ημέρες μετά την αρχική δόση.