Νέο βιοηλεκτρονικό “gadget” ηρεμεί τα μωρά και τσεκάρει αυτόματα την αφυδάτωση στον οργανισμό τους
Ένα νέο βιοηλεκτρονικό ηρεμιστικό «εργαλείο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό για νεογέννητα ετοίμασαν οι επιστήμονες. Το έξυπνο αυτό “gadget” για μωράκια μπορεί να λύσει τα χέρια των κουρασμένων γονέων που προσπαθούν μάταια να το ηρεμήσουν κουνώντάς στο στην αγκαλιά τους αλλά και να βοηθήσει το έργο των γιατρών στα νοσοκομεία.
Η ιδέα ανήκει σε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι η εφεύρεσή τους μπορεί να παρακολουθεί παράλληλα την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα και θα μπορούσε να τοποθετεί και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Χάρη σε αυτό το «μηχάνημα» τα μωρά μπορεί να γλιτώσουν την καθημερινή διπλή μέτρηση των ηλεκτρολυτών στο αίμα που γίνεται με αιμοληψία καθώς η συσκευή αυτή μπορεί να το κάνει αυτόματα.
Συγκεκριμένα η συσκευή μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα ιόντων νατρίου και καλίου στο αίμα για παράδειγμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στην αναγνώριση του επιπέδου αφυδάτωσης του παιδιού.
Η συσκευή αυτή έχει ήδη ελεγχθεί από μια ομάδα βρεφών που νοσηλεύονταν κανονικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας συγκρίθηκαν με τις εξετάσεις αίματος που έκαναν οι γιατροί στο νοσοκομείο.
«Γνωρίζουμε ότι τα πρόωρα μωρά έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν λάβουν την φροντίδα που χρειάζεται τον πρώτο μήνα της ζωής τους» δήλωσε ένας από τους ερευνητές που συνέβαλε στην έρευνα ο Jong-Hoon Kim, βοηθός καθηγητή στη Σχολή WSU Μηχανικών Υπολογιστών. Η συσκευή αυτή θα μπορούσε να μειώσει σίγουρα την ανάγκη αιμοληψίας.
Η αιμοληψία είναι κάτι που στρεσάρει και πονάει ένα μωρό και σίγουρα ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους γονείς. Έχουν δοκιμαστεί και άλλες εξετάσεις για τον καλύτερο έλεγχο των μωρών, γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ηλεκτρολυτών αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα μηχανήματα αυτά είναι γεμάτα καλώδια.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν με στόχο να φτιάξουν μια απλή συσκευή που θα ηρεμεί τα μωρά για εμπορικό σκοπό όμως τελικά κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποίο μπορεί να πάρει ακόμα και δείγμα σάλιου από το μωρό μέσω των μικρορευστικών καναλιών. Κάθε φορά που η συσκευή βρίσκεται στο στόμα του μωρού το σάλιο προσελκύει αυτά τα κανάλια. Έτσι, η συσκευή δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε κάποια άντληση.
Κάθε κανάλι έχει μικρούς αισθητήρες που μετρούν τα ιόντα νατρίου και καλίου στις συγκεντρώσεις του σάλιου. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να σταλούν είτε μέσω Bluetooth είτε wireless στον γιατρό του παιδιού.
Αυτό που έχουν ως στόχο στο μέλλον οι ερευνητές όπως αναφέρουν στην μελέτη είναι να γίνει η συσκευή αυτή πιο οικολογική και περισσότερο οικονομική. Επίσης, πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο journal Biosensors and Bioelectronics.