Κορονοϊός – Γώγος στην «Π»: «Ήσυχο καλοκαίρι…» – Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας από Σεπτέμβριο
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος επισημαίνει ότι οι ευάλωτοι πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα στους χώρους συγχρωτισμού και όσοι εμφανίζουν συμπτώματα να ελέγχονται άμεσα
Ναι μεν, θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά ο κορονοϊός είναι εδώ. Χρειάζεται επιτήρηση γονιδιωματική των νέων μεταλλάξεων και προσοχή στους χώρους συγχρωτισμού για τους ευάλωτους, με σοβαρή σύσταση να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε στην «Π», ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Σαφώς όλοι οι δείκτες της πανδημίας είναι προς τα κάτω. Τα νοσοκομεία μας έχουν σχεδόν ελευθερωθεί πλήρως, τα νέα κρούσματα είναι περιορισμένα όπως και τα περιστατικά με σοβαρές παρενέργειες. Ολα αυτά δείχνουν, ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι», μας είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας:
«Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται επιτήρηση γονιδιωματική, κυρίως για τα νεότερα στελέχη που καταγράφονται. Το καλοκαίρι που φαίνεται ότι θα είναι ήσυχο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, χρειάζεται προσοχή. Τις νέες οδηγίες για τη μάσκα τις ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η χρήση της έχει ελαττωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Παρ’ όλα αυτά, ήταν και παραμένει το πιο δυνατό μέτρο προστασίας. Επομένως και από μένα προσωπικά υπάρχει η ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους (ΜΜΜ, εργασιακούς χώρους με πολύ κόσμο κ.ά.). Επαναλαμβάνω δε, για τα ευάλωτα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά να είναι πολύ προσεκτικά».
ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι οι ευάλωτοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. «Αυτό σημαίνει ότι όταν νοσήσουν, θα πρέπει να ζητήσουν τις καινούργιες αντιικές θεραπείες, τα φάρμακα από το στόμα. Αυτές οι θεραπείες προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση».
Υπενθυμίζουμε ότι τη μειωμένη χρήση των αντιικών φαρμάκων ανέδειξε προχθές, η «Π» μετά από σχετική επισήμανση που έκανε η παθολόγος – λοιμωξιολόγος του «Αγίου Ανδρέα», Ντέμη Δημητροπούλου. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, δεσμεύτηκε για νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίσης των μελών του Συλλόγου, για συνταγογράφηση των αντιικών στους ασθενείς που ενδείκνυται.
Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ερωτηθείς ο κ. Γώγος τι να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, μας απάντησε: «Οι εκτιμήσεις πάντα είναι παρακινδυνευμένες. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα νέο κύμα, αλλά ηπιότερο με μειωμένη δεινότητα, διότι και ο ίδιος ο ιός έχει εξασθενίσει. Επίσης, ο εκτεταμένος εμβολιασμός και η νόσηση του πληθυσμού έχει δημιουργήσει ανοσοποίηση».
ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΕΙΣ
Το μέλλον της Covid-19 μπορεί να είναι ένας ιός που δεν λέει να εξαφανιστεί, ο οποίος «γεννά» αφενός νέες παραλλαγές ικανές να διαφεύγουν εν μέρει από τις άμυνες του οργανισμού και αφετέρου διαδοχικά κύματα επαναλοιμώξεων δύο ή και τρεις φορές μέσα στον χρόνο. Αυτός είναι ο φόβος ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι επαναλοιμώξεις του ίδιου ατόμου τείνουν να γίνουν ρουτίνα.
«Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό επαναμολύνσεων που μετράται και έχει καταγραφεί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οι οποίες δείχνουν να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτικές σε σχέση με την ”Ομικρον” και ότι μπορούν να υπερκεράσουν σε ένα βαθμό την ανοσιακή προστασία, που είχε επιφέρει μια προηγούμενη νόσηση ή ο εμβολιασμός. Σίγουρα, ο εμβολιασμός προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση».
Καταλήγοντας, ο κ. Γώγος τονίζει ότι «τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί, πάμε καλύτερα. Υπάρχει μεγαλύτερη άνεση κυκλοφορίας και επαφών. Ωστόσο, επειδή έχουν περιοριστεί οι μαζικοί έλεγχοι, όσοι εμφανίζουν και το παραμικρό σύμπτωμα να πηγαίνουν να κάνουν τεστ και φυσικά να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα».
Τις 494 φτάνουν οι επαναλοιμώξεις
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν χθες ήταν 4.626.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 494.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 χθες ήταν 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.619 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 161 (64,6% άνδρες). Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 81 (50,31%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 80 (49,69%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία είναι 126 (ημερήσια μεταβολή +20%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 113 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.
Πηγή: pelop.gr