Νέα εφαρμογή κινητού «σκανάρει» τα νεογέννητα και εντοπίζει με επιτυχία τον ίκτερο
Μια νέα εφαρμογή η οποία αναγνωρίζει τον ίκτερο στα νεογέννητα, τα οποία είναι μια σοβαρή πάθηση που παρατηρείται στα μωρά, σκανάρει τα μάτια τους και μπορεί να σώσει τη ζωή τους.
Η εφαρμογή αυτή μπορεί πραγματικά να φανεί χρήσιμη και σωτήρια σε περιοχές όπου ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε συμβατικές εξετάσεις, οι οποίες είναι και ακριβές, σύμφωνα με όσα αναφέρει ένας από τους ερευνητές που συμμετέχει στην έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γκάνα.
Η εφαρμογή ονομάζεται neoSCB και αναπτύχθηκε από υγειονομικούς και μηχανικούς και χρησιμοποιείται για τα βγάλει ακτινογραφία, η οποία και εντοπίζει τον ίκτερο σε πάνω από 300 νεογέννητα μωρά στην Γκάνα και ακολούθησε μια βασική πιλοτική μελέτη σε 37 νεογέννητα μωρά στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCLH) το 2020.
Για τη μελέτη αυτή η οποία διεξήχθη και σε μεγάλο δείγμα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Paediatrics, η ομάδα εξέτασε πάνω από 300 μωρά μέσω της εφαρμογής και έκανε ανάλυση μέσω των εικόνων που βγήκαν μέσω της κάμερας ενός smartphone (έξυπνο κινητό), η οποία και ποσοτοκοποίησε την ωχρότητα (κίτρινη όψη) που λευκού μέρους του ματιού (σκληρός χιτώνας) των μωρών, που θεωρείται ένα σημάδι πρώιμου ίκτερου. Η ανάλυση της ωχρότητας του ματιού μόνο με γυμνό μάτι δεν είναι αξιόπιστη και η εφαρμογή neoSCB μπορεί να ανιχνεύει τον πρώιμο ίκτερο που χρήζει θεραπείας.
H μελέτη έκανε σύγκριση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής neoSCB με τις συμβατικές μεθόδους. Από τα 336 παιδιά που εξετάστηκαν, τα 79 είχαν σοβαρό ίκτερο και η εφαρμογή αναγνώρισε 74 από αυτά. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με την πιο κοινή συμβατική μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου, μιας μη επεμβατικής συσκευής γνωστής ως διαδερμικό χολερυθρόμετρο, η οποία εντόπισε σωστά τις 76 περιπτώσεις.
Το διαδερμικό χολερυθρόμετρο λειτουργεί μετρώντας την κίτρινη χρωστική ουσία κάτω από το δέρμα του νεογέννητου και δίνει αναλυτικά τα επίπεδα του ίκτερου. Όλα τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου στη συνέχεια ελέγχονται και από εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί ο τύπος της θεραπείας που απαιτείται.
Το μόνο που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η εξέταση αυτή είναι ένα smartphone, ώστε να περάσει η εφαρμογή σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές. Τα νεογέννητα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρό ίκτερο ή βρεφική υπερχολερυθριναιμία, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για τον απαραίτητο έλεγχο.
Συνολικά 724 νεογέννητα 0 -28 ημερών υπολογίστηκαν στην έρευνα. Τα 336 από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία για ίκτερο. Τα μωρά που είχαν γεννηθεί και ήταν μικρότερα των 35 εβδομάδων, ήταν σοβαρά άρρωστα ή ήταν πολύ χαμηλό βάρος δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική έρευνα. Η εφαρμογή ελέγχθηκε σε συνεργασία με υγειονομικούς και της μητέρες των μωρών, οι οποίες και παρείχαν σημαντικές πληροφορίες προς αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή.