Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός (EMA) δημοσίευσε έναν κατάλογο με 14 σκευάσματα τα οποία χαρακτηρίζει ως καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 που έχει προκαλέσει μια έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας
Στις 7 Ιουνίου 2022, η Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων (MSSG) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) υιοθέτησε τη λίστα των κρίσιμων φαρμάκων για την διαχείριση της έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας που έχει προκαλέσει η λοίμωξη Covid-19.
Τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν λάβει έγκριση για την διαχείριση της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η προμήθεια και διαθεσιμότητά τους τίθεται υπό αυστηρή εποπτεία ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως τυχόν πιθανή ή πραγματική έλλειψη.
Δεδομένης της παρούσας φάσης που βρίσκεται η πανδημία, η αναρτημένη λίστα στην ιστοσελίδα του ΕΜΑ περιέχει όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen) και άλλα θεραπευτικά σχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη ή θεραπεία της Covid-19, όπως η ρεμδεσιβίρη, η δεξαμεθαζόνη, η τοσιλιζουμάμπη και η σοτροβιμάμπη.
Η λίστα αυτή θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα, ώστε να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην κατάσταση της πανδημίας που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο ελλείψεων συγκεκριμένων φαρμάκων ή μετά την έγκριση νέων φαρμάκων. Ο κατάλογος δεν αντικαθιστά τις εθνικές οδηγίες των κρατών-μελών για τον εμβολιασμό και την κλινική διαχείριση της Covid-19.
Οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο απαιτείται να ενημερώνουν τακτικά τον EMA με σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις και διαθέσιμα αποθέματα, προβλέψεις προσφοράς και ζήτησης. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις σχετικά με την εκτιμώμενη ζήτηση για κρίσιμα φάρμακα σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέψει στην MSSG να προτείνει και να συντονίζει κατάλληλες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να αποτραπούν ή να μετριαστούν πιθανές ή πραγματικές ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο EMA θα επικοινωνήσει μεμονωμένα με τους ΚΑΚ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές για να τους ενημερώσει για τα χρονοδιαγράμματα, τις διαδικασίες και τα εργαλεία για τη συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών μετά την έγκριση του καταλόγου.