«Μαύρης Χήρας»: Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημά της αράχνης
Για τέταρτη φορά ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, Θεόφιλος Καλλινικίδης κλήθηκε να περιθάλψει περιστατικό ασθενή, ο οποίος δέχθηκε τσίμπημα από την αράχνη «μαύρη χήρα». Ποια είναι η επικίνδυνη «μαύρη χήρα».
Το εν λόγω περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο (25/6) όταν ένας αγρότης από την Βισαλτία μεταφέρθηκε στο ΓΝ Σερρών με συμπτώματα από το τσίμπημα της επικίνδυνης αράχνης.
«Σήμερα ο άνθρωπος που δέχθηκε το δηλητήριο της “μαύρης χήρας”, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του. Το εν λόγω τσίμπημα προκαλεί πόνους σε όλο το κορμί. Από το κεφάλι και τη μέση, μέχρι τα κάτω άκρα.
Η αντιμετώπισή του είναι συμπωματική, αλλά το τελευταίο διάστημα για το δηλητήριο της αράχνης έχει βρεθεί αντίδοτο το οποίο ήρθε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και χορηγήθηκε στον ασθενή που πήρε σήμερα εξιτήριο» υπογράμμισε στο GRTimes ο Θεόφιλος Καλλινικίδης.
Για τον τελευταίο αυτό ήταν το τέταρτο ανάλογο περιστατικό που έχει αντιμετωπίσει στην πολυετή καριέρα του και προσθέτει πως «η αράχνη «μαύρη χήρα» συναντάται στους αγρούς και το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με τη διάγνωση. Πρέπει να γνωρίζει δηλαδή κάποιος, τι μπορεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο έντομο εάν σε τσιμπήσει για να υποψιαστεί ότι έχει πέσει θύμα του».
Η επικίνδυνη «μαύρη χήρα»
Η αράχνη «μαύρη χήρα» είναι ένα είδος αράχνης που υπάρχει στην Ελλάδα και στις Σέρρες και απαιτείται προσοχή κυρίως από όσους είναι εκτεθειμένοι στη φύση, ειδικότερα αγρότες.
Ανήκει στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό αμέσως μετά το ζευγάρωμα.
Το δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται κυρίως από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο.