Προσωπικός γιατρός: Τέλη του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφής των πολιτών
Ο ρυθμός εγγραφής των γιατρών στον προσωπικό γιατρό είναι ήδη ικανός να καλύψει τις ανάγκες, ενόψει της ενεργοποίησης της δυνατότητας εγγραφής των πολιτών στην πλατφόρμα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών στο νέο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει να εντάσσονται παθολόγοι, γενικοί γιατροί κλπ, σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με το Θάνο Πλεύρη.
Στόχος είναι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να είναι έτοιμο για λειτουργία πριν την εκπνοή του 2022. Η εγγραφή των πολιτών επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ωστόσο τεχνικοί λόγοι μετέφεραν την έναρξη της διαδικασίας, ενώ εκτιμήθηκε ότι θα δοθεί και επιπλέον χρόνος για τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, όμως, η ανταπόκριση ήταν από την αρχή ικανοποιητική.
«Ερχόμαστε να δώσουμε ρεαλιστικά χρήματα στους γιατρούς. Είναι χρήματα που θα φτάνουν τις 70 χιλιάδες ευρώ το έτος, και υπάρχει και ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ωραρίου με ραντεβού που κλείνονται από 15 ώρες έως 35 ώρες την εβδομάδα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
«Μέχρι 31/7 που έχουμε δώσει το χρόνο, η πληθώρα των γιατρών είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις οποίες έχουμε», πρόσθεσε.
«Είδαμε τις ανάγκες που έχει η χώρα, συζητήσαμε με τους ιατρικούς συλλόγους κι έχουμε καταλήξει σε ένα μοντέλο, όπου θα υπάρχει ο δωρεάν γιατρός, όπου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν πάμε να πλήξουν τους όρους που υπάρχουν, αλλά ναι, θα υπάρχουν κυρώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Οι πόροι για την εγγραφή της πλειονότητας των πολιτών έχουν διασφαλιστεί, με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει πως «εάν είναι να πετύχει το μοντέλο και χρειάζεται να πάρω λεφτά, θα πάρω λεφτά από τη φαρμακοβιομηχανία να τα δώσω στον προσωπικό γιατρό. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πετύχει, οι γιατροί θα μπουν στο σύστημα, θα υποστηριχθεί. Εάν έχω ένα cent παραπάνω στον προϋπολογισμό, εδώ θέλω να είμαι ειλικρινής στη φαρμακοβιομηχανία που βλέπω, θα πάνε στον προσωπικό γιατρό. Δεν θα έχουμε σε εγκατάλειψη τον Έλληνα ασθενή, να κινείται και να μην ξέρει. Θα υπάρχει ένας γιατρός να τον καθοδηγεί».
Ο κ. Πλεύρης θύμισε ότι όποιος δεν μπει σε προσωπικό γιατρό «θα έχει αυξημένη συμμετοχή και στον ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις φαρμακευτικές εξετάσεις 10% και 20%. Ήδη έχουν βγει και οι υπουργικές αποφάσεις, για το gatekeeping και την προτεραιότητα στα νοσοκομεία όσων έχουν προσωπικούς γιατρούς».
Κατά τον Υπουργό Υγείας, ενδεχομένως στο τέλος του χρόνου «οι εγγραφές να είναι καλύτερες από αυτές που έχουμε υπολογίσει και ως υποχρεώσεις της χώρας».