Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση μίας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος).

Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021.

Οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν την νέα μετάλλαξη και καταλήγουν σε κάποια πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με αυτά, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:

βήχα
πυρετό
κόπωση
πονοκέφαλο
ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Βασιλακόπουλος: «Τα νέα στελέχη του ιού δεν προκαλούν βαριά νόσηση»

«Αυτή είναι μία παραλλαγή που δεν είναι φυσική μετεξέλιξη του Ο4 και του Ο5 που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες. Είναι μία μετεξέλιξη του Ο2 που μας είχε απασχολήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μία παραλλαγή, που έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις παραπάνω απ΄ την Ο2, έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά το εάν είναι μεταδοτική και αν κάνει βαριά νόσο.

Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να το πούμε, ας ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του Ο4 και του Ο5 που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Εάν επικρατήσει ο «Κένταυρος», τότε θα ασχοληθούμε και με αυτόν εκτενώς. Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Για την κάθε μία μετάλλαξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες», ανέφερε αρχικά.

Σε τι ελπίζουν οι επιστήμονες
«Η μέχρι τώρα πορεία του ιού δείχνει ότι, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων που περιγράφετε, γιατί το να έχω πυρετό με προβληματίζει, αλλά εάν αυτός πυρετός δεν με οδηγεί στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Προς το παρόν τα στελέχη που έχουν προκύψει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι στελέχη που κάνουν πιο βαριά νόσηση και προκαλούν θάνατο. Ελπίζουμε και αυτό, δεν θα είναι ένα τέτοιο στέλεχος.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα στέλεχος μπορεί να γίνει επιθετικό με την έννοια της βαρύτερης νόσου, αλλά είναι κάτι σπάνιο να συμβεί. Ακόμα και τον ίδιο τον ιό δεν τον «συμφέρει», γιατί προσπαθεί πρακτικά να επιβιώσει, διότι βρίσκει μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, και από τα εμβόλια και από την νόσηση. Εάν όμως επιβιώνοντας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους, τότε ο ίδιος θα τείνει να εξαφανιστεί», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος