Τα τωρινά δεδομένα δε δικαιολογούν τη χρήση κολχικίνης για τη θεραπεία μη σοβαρής νόσου και η φλουξοβαμίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πέρα από τις κλινικές δοκιμές, αναφέρει μια Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ΠΟΥ (GDG). ) ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων στο BMJ.
Το αντικαταθλιπτικό φάρμακο φλουβοξαμίνη και το φάρμακο ουρικής αρθρίτιδας, κολχικίνη, δεν συνιστώνται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια COVID-19, επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή στοιχεία ότι βελτιώνουν σημαντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και τα δύο φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πιθανές βλάβες, λέει μια Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ΠΟΥ (GDG). ) ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων στο BMJ.
Δεν έγινε καμία σύσταση για κανένα φάρμακο σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια, καθώς τα δεδομένα είναι περιορισμένα ή δεν υπάρχουν καν.
Η φλουβοξαμίνη και η κολχικίνη χρησιμοποιούνται συχνά. Είναι φθηνά φάρμακα που έχουν λάβει σημαντικό ενδιαφέρον ως πιθανές θεραπείες για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, οι σημερινές συστάσεις κατά της χρήσης τους αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα στον οργανισμό. Υπάρχει επίσης έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για σοβαρές βλάβες που σχετίζονται με τον Covid-19 που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα.
Οι συμβουλές του ΠΟΥ κατά της χρήσης της φλουβοξαμίνης, εκτός από κλινικές δοκιμές, βασίστηκαν σε δεδομένα από τρεις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 2.000 ασθενείς και οι ισχυρές συμβουλές κατά της κολχικίνης βασίστηκαν σε δεδομένα από επτά RCTs που αφορούσαν 16.484 ασθενείς.
Μετά από αναλυτική εξέταση αυτών των στοιχείων, η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ασθενών που είχαν covid-19, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλοι οι καλά ενημερωμένοι ασθενείς θα επέλεγαν να μην λάβουν θεραπεία με φλουβοξαμίνη ή κολχικίνη για τη covid-19 με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία.
Η ομάδα σημείωσε ότι καμία από τις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες δεν συμπεριέλαβε παιδιά, επομένως η εφαρμογή αυτών των συστάσεων στα παιδιά είναι αβέβαιη. Ωστόσο, δεν είδαν τον λόγο για τον οποίο τα παιδιά με covid-19 θα ανταποκρίνονταν διαφορετικά στη θεραπεία με φλουβοξαμίνη ή κολχικίνη.