Μισογεμάτο ή μισοάδειο: To μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στο πώς βλέπεις το ποτήρι
Τείνετε να βλέπετε το ποτήρι περισσότερο μισογεμάτο παρά μισοάδειο; Κοιτάζετε πάντα τη χαρούμενη πλευρά της ζωής; Αν ναι, τότε θα σας προκαλέσει έκπληξη να μάθετε ότι αυτή η τάση μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας.
Μία σειρά από μελέτες έχει δείξει ότι οι αισιόδοξοι απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, καλύτερο ύπνο, λιγότερο στρες και ακόμα καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τώρα μία νέα μελέτη, έρχεται να δείξει ότι το να είσαι αισιόδοξος συνδέεται με μακροζωία.
Για να διεξάγουν τη μελέτη τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διάρκεια ζωής σχεδόν 160.000 γυναικών ηλικίας 50-79 ετών για μία περίοδο 26 ετών. Στο ξεκίνημα της μελέτης, οι γυναίκες συμπλήρωσαν μία έκθεση αισιοδοξίας. Οι γυναίκες με τα μεγαλύτερα σκορ κατηγοριοποιήθηκαν ως αισιόδοξες. Εκείνες με τα χαμηλότερα σκορ κατηγοριοποιήθηκαν ως απαισιόδοξες.
Τότε, το 2019 οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις συμμετέχουσες που ζούσαν ακόμα. Επίσης κοίταξαν τη διάρκεια ζωής των συμμετεχουσών που είχαν πεθάνει. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν πιο πιθανό να ζήσουν παραπάνω. Επιπλέον, οι αισιόδοξοι ήταν πιο πιθανό από τους πεσιμιστές να ζήσουν μέχρι και τα 90 τους. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό ως «εξαιρετική μακροζωία», δεδομένου ότι η μέση διάρκεια ζωής των γυναικών είναι τα 83 έτη στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αυτό που κάνει αυτά τα ευρήματα ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν ακόμη και αφού συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι προβλέπουν μακροζωία – συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου εκπαίδευσης και της οικονομικής κατάστασης, της εθνικότητας και του εάν ένα το άτομο έπασχε από κατάθλιψη ή άλλες χρόνιες παθήσεις.
Αλλά δεδομένου ότι αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο γυναίκες, είναι αβέβαιο εάν το ίδιο θα ίσχυε και για τους άνδρες. Μια άλλη μελέτη, πάντως, που εξέτασε τόσο άνδρες όσο και γυναίκες διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας απολάμβαναν μια διάρκεια ζωής που ήταν μεταξύ 11% και 15% μεγαλύτερη από εκείνα που ήταν λιγότερο αισιόδοξα.