Κορωνοϊός: Το απίθανο σύμπτωμα που εκδηλώνει 1 στους 10 με το στέλεχος του ιού που επικρατεί σήμερα

Άλλαξαν πάλι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά με την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.5, που επικρατεί στο τρέχον κύμα της πανδημίας. Ποια συμπτώματα έχουν υποχωρήσει και ποια επανακάμπτουν.

Ένα νέο, απρόσμενο, αλλά πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα εκδηλώνουν περισσότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς, οι οποίοι νοσούν από την υποπαραλλαγή Όμικρον 5 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται τη νύχτα, στη διάρκεια του ύπνου. Έως τώρα σχετιζόταν κυρίως με την κλιμακτήριο. Ως φαίνεται, όμως, ο κορωνοϊός έχει βαλθεί να επηρεάσει τα πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας μας ακόμα και… νυχτερινές εφιδρώσεις!

Αυτό αποκαλύπτουν επιστήμονες από τη Βρετανία, οι οποίοι από την έναρξη της πανδημίας καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματα που προκαλεί. Όπως διαπίστωσαν, το 11% των ασθενών που μολύνει η υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.5 έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είχαν αναφερθεί και με προηγούμενες παραλλαγές που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Ωστόσο ήταν σπάνιες. Με την Όμικρον 5 όμως έχουν γίνει ένα από τα συχνά συμπτώματα.

Άλλα συχνά συμπτώματα που προκαλεί αυτή η παραλλαγή είναι:

  • Πονόλαιμος. Τον εκδηλώνει το 56% των ασθενών
  • Πονοκέφαλος. Τον αναπτύσσει το 48% των ασθενών
  • Μη παραγωγικός βήχας (βήχας χωρίς φλέγματα). Τον παρουσιάζει το 43% των ασθενών

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε να διαταράσσουν τον ύπνο, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στην υποπαραλλαγή αυτή οφείλεται το 67,6% των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας.

Πυρετός και ανοσμία

«Καθώς ο κορωνοϊός εξελίσσεται, πολλά συμπτώματα προστέθηκαν στον αρχικό κατάλογο. Άλλα, όμως, σταδιακά εξαλείφθηκαν», δήλωσε ο Dr. Simon Williams,  από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, στην Ουαλία.

Όπως εξήγησε, κατά την έναρξη της πανδημίας κλασικά συμπτώματα ήταν πυρετός, συνεχής βήχας και απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Από αυτά, μόνο ο πυρετός εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στα συχνά συμπτώματα.

Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ήταν πολύ συχνή για τελευταία φορά με την παραλλαγή Δέλτα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Τότε, την εκδήλωσε το σχεδόν 50% των ασθενών. Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, η ανάπτυξή της μειώθηκε πάρα πολύ.

Ωστόσο αυτό ίσχυσε με τις πρώτες δύο υποπαραλλαγές της, την 1 και την 2 (ΒΑ.1, ΒΑ.2). Τώρα με την Όμικρον 5, η ανοσμία έχει ανακάμψει: την αναπτύσσει το σχεδόν 14% των ασθενών!

«Είναι μία ακόμα απόδειξη για το πόσο απρόβλεπτος είναι ο κορωνοϊός», δήλωσε ο Dr. Lawrence Young, καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, στην Αγγλία.

Μπερδεύεται ο κόσμος

Όπως εξήγησε, η ανάκαμψη της ανοσμίας πιθανώς σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο μολύνει η Όμικρον ΒΑ.5 τα κύτταρα του αναπνευστικού, σε σύγκριση με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές. Ή σχετίζεται με τις επαναλοιμώξεις, που είναι πολύ συχνές με αυτήν.

«Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 έχει αποδειχθεί ανθεκτική στην εγγενή αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε αλλαγή στο προφίλ των συμπτωμάτων των ασθενών», ανέφερε.

Όπως και να ‘χει, η προσθήκη νέων συμπτωμάτων στην λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την άμεση αναγνώρισή της από τους μη ειδικούς, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Όντως, μελέτες έχουν δείξει ότι ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τον συνεχή βήχα και τον πυρετό ως συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Σήμερα όμως επικρατεί η ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»)  και ο πονόλαιμος που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Επιπλέον, η δύσπνοια έχει υποχωρήσει ως σύμπτωμα. Αντιθέτως, πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν ναυτία και ανορεξία που εν πολλοίς είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

«Αν κάποιος δεν νιώθει καλά και φοβάται ότι τον κόλλησε ο κορωνοϊός, ας κάνει ένα self test», δήλωσε ο Dr. Williams. «Αν βγει θετικό, θα ξέρει τουλάχιστον ότι πρέπει να αυτοαπομονωθεί και να προσέξει τον εαυτό του».