Το εφιαλτικό σενάριο που περιλαμβάνει 30.000 κρούσματα την ημέρα στα μέσα του φθινοπώρου, ανέλυσε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ANT1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αν δεν πάρουμε μέτρα και μπει στη χώρα μας η παραλλαγή «Κένταυρος» του κορονοϊού τότε θα μετράμε έως και 30.000 κρούσματα στα μέσα Οκτωβρίου, προέβλεψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ειδικότερα, εκτίμησε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μία μεικτή περίοδος. Η αρχή θα είναι σχετικά καλή ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του Αυγούστου.
Ωστόσο, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την παραλλαγή Β.Α275, γνωστή ως Κένταυρος. Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι πιο μολυσματική από την ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που κυριαρχούν τώρα.
Εκτίμησε ότι θα κυριαρχήσει στη χώρα από τον Αύγουστο μέσω των αυξημένων τουριστικών ροών και θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα περίπου του Οκτώβρη «αν δεν πάρουμε κάποιο μέτρο».
Τέλος, με βάση τους υπολογισμούς έκανε λόγο για περίπου 10.000 καταγεγραμμένα κρούσματα προς τα τέλη Αυγούστου και θα συνεχιστεί αυτή η πτώση μέχρι τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Αν μπει στην Ελλάδα η ΒΑ.275, που είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 30.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο».
Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης
Από τις 16 Ιουλίου είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης, η οποία αυτή τη στιγμή συνεχίζεται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, στις οποίες άργησε να ξεκινήσει το 6ο κύμα και βρίσκονται σε μία φάση σταθεροποίησης ή αύξησης.
«Συνολικά, πάμε καλά. Υπάρχει, όμως, μία μικρή επιβράδυνση σε αυτήν την αποκλιμάκωση που οφείλεται στις αυξημένες τουριστικές ροές» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τους σκληρούς δείκτες»
Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε «λανθασμένη οπτική» το να κοιτάμε μόνο τους σκληρούς δείκτες. «Σε αυτό συμφωνεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ECDC, γιατί όταν η διασπορά αυξάνεται γρήγορα σε πολύ μεγάλη επίπεδα, τότε οι πιθανότητες κάποιος με ευπάθεια να μην έρθει σε επαφή με τον ιό είναι μηδενικές» εξήγησε.
Τέλος, ο καθηγητής σχολίασε την απόφαση στις ΗΠΑ να μην μπαίνουν σε καραντίνα οι στενές επαφές κρουσμάτων που δεν έχουν θετικό τεστ. Ο καθηγητής τόνισε ότι τέτοια μέτρα παίρνονται για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να διατηρηθεί το μέτρο της επιβολής καραντίνας στις στενές επαφές κρουσμάτων.
Πρόσθεσε ότι κάθε χώρα έχει το δικό της οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του ιού. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι δυνατότητες αλληλούχισης – ανίχνευσης νέων στελεχών – είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα.