Η κατάχρηση αλκοόλ έχει σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα και τα μαλλιά. Ποιες είναι

Οι συνέπειες στο χρώμα, στα αιμοφόρα αγγεία και στα μαλλιά. Ποιες δερματικές παθήσεις είναι πιο συχνές σε όσους υπερβαίνουν τα 14 ποτά την εβδομάδα που αποτελούν το μέγιστο όριο ασφαλείας.

Αν το πρόγραμμά σας στις διακοπές είναι να καταναλώνετε αλκοόλ μέχρι τελικής πτώσεως, ξανασκεφθείτε το. Η συνήθεια αυτή όχι μόνο βλάπτει σοβαρά την υγεί (π.χ. του ήπατος) κι αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά εν καιρώ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο δέρμα σας.

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου εξηγεί ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες στο δέρμα και στα μαλλιά.

Τελαγγειεκτασίες

Τα αραχνοειδή αγγειώματα είναι οι πιο συχνές τελαγγειεκτασίες που παρατηρούνται σε συνδυασμό με ηπατική νόσο.

Ερύθημα

Το κοκκίνισμα είναι ιδιαίτερα οξύ. Εμφανίζεται παροδικά ως διάχυτο ερύθημα:

  • Στο πρόσωπο
  • Στον λαιμό
  • Στο άνω τμήμα των χεριών

Κνησμός

Ο κνησμός είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ηπατοχολικής νόσου που αποδίδεται στο αλκοόλ. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα ή να είναι εντοπισμένος στις παλάμες και τα πέλματα.

Σκούρο δέρμα (υπερμελάγχρωση)

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μελαγχρωματικές αλλοιώσεις στο εκτιθέμενο στον ήλιο δέρμα λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης. Ευτυχώς οι αλλοιώσεις αυτές είναι αναστρέψιμες.

Κνίδωση

Κνίδωση λόγω πόσης οινοπνευματωδών ποτών έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις. Εντός 10 λεπτών μπορεί να αναπτυχθούν ερυθηματώδεις οιδηματώδεις πλάκες στο άνω μέρος του κορμού και στα άκρα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν κνησμός και αναφυλαξία.

Αλλαγές στα μαλλιά

Η χρόνια κατάχρηση ποτών προκαλεί τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών. Αυτή οφείλεται τόσο στην διατροφική ανεπάρκεια όσο και στις ορμονικές διαταραχές που προκαλεί το πολύ αλκοόλ.

Δερματικές λοιμώξεις

Η συνήθεια φαίνεται να μεταβάλλει τις τοπικές άμυνες του δέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ εμφανίζουν συχνότερα και μεγαλύτερης σοβαρότητας δερματικές λοιμώξεις, ιδίως από Staphylococcus aureus.

Ψωρίαση

Η κατάχρηση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη και την επιδείνωση της ψωρίασης. Τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση, αυξάνονται συνεχώς.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίδραση στην επιτυχή θεραπεία της ψωρίασης, είτε μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των θεραπειών είτε τη συμμόρφωση σε αυτές.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ασθενείς με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή προχωρημένη ηπατική νόσο προσβάλλονται περισσότερο.

Ροδόχρους ακμή

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης αλλά και ανάπτυξης ροδόχρου ακμής. Η αυξημένη σοβαρότητα της νόσου έχει σχετισθεί με την κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση 1 έως 4 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες.

Καρκίνος του δέρματος

Τα πολλά οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν και τις πιθανότητες καρκίνου – και ο κίνδυνος αυτός επιμένει εφ’ όρου ζωής. Μεταξύ των καρκίνων που προκαλεί συμπεριλαμβάνεται:

  • Το μελάνωμα στο δέρμα
  • Οι μη μελανωματώδεις καρκίνοι του δέρματος (ακανθοκυτταρικό, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα)

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Έχει βρεθεί, όμως, ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων. Μειώνει επίσης την συγκέντρωση των καροτενοειδών, μίας ομάδας θρεπτικών συστατικών που μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί η UV του ηλίου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μπορούσε να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως δερματικών καρκίνων.

«Όσοι πίνουν συστηματικά πολλά οινοπνευματώδη ποτά, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών προβλημάτων ακόμα και όταν δεν εκτίθενται στον ήλιο», τονίζει ο δρ Στάμου. «Οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα, πρέπει να ελέγχεται αμέσως από έμπειρο δερματολόγο. Και αυτό διότι η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας».