Αν και ακόμη δεν ΄έχει «κλειδώσει» το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, οι ειδικοί βάζουν στο τραπέζι τη μάσκα και το self test.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Μιλώντας για το θέμα, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της “Κένταυρος” για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.
Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι «για το φθινόπωρο, υπάρχει πιθανότητα να δούμε έξαρση, αλλά καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει κύμα υπερβολικής νόσησης, η διαχείριση του θα είναι διαφορετική».
Μιλώντας πρόσφατα για το ίδιο ζήτημα και το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων και ειδικά της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, ανέφερε:
Για το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων ασφαλείας το χειμώνα και συγκεκριμένα της μάσκας στα σχολεία η καθηγήτρια ανέφερε: «Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες».
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο ενός μαζικού testing στους μαθητές στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς.