Mελέτη για στατίνες: Oι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες μειώνουν δραστικά τα κριτήρια πρόσβασης στο φάρμακο

Σημαντικά εμπόδια όσον αφορά τη χρήση στατινών αναφέρει ότι υπάρχουν νέα μελέτη. Οι ασθενείς με βάση της πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ οδηγούνται σε ολοένα και λιγότερη μείωση της χρήσης τους, ειδικά στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Η πρόσβασή τους σε αυτές είναι δηλαδή περιορισμένη.

Οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και όμως είναι λογικό είναι ένα πολύ χρήσιμο και απαραίτητο φάρμακο. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα κριτήρια που υπάρχουν με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες σήμερα, δεν βοηθούν τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που πρέπει, γεγονός το οποίο δεν οδηγεί στην πρόληψη τυχόν μελλοντικής εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, ειδικά στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

«Έχουμε οδηγίες να προσπαθήσουμε να προλαμβάνουμε την καρδιαγγειακή ασθένεια, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος με βάση τις νέες κατευθυντήριες σχεδόν κανένας να μην πληρεί τα κριτήρια για θεραπεία σε αρκετές χώρες, γεγονός το οποίο δεν θα μπορέσει να οδηγήσει στην πρόληψη μελλοντικής καρδιαγγειακής ασθένειας σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Martin Bødtker Mortensen, MD, PhD, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Aarhus Hospital, στη Δανία, στο theheart.org Medscape Cardiology.

«Υποστηρίζουμε ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν πρέπει να μειωθούν, ώστε τα κριτήρια καταλληλότητας στις ευρωπαϊκές χώρες να είναι τα ίδια στην Βρετανία και τις ΗΠΑ, τα οποία και βασίζονται στις τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου», όπως πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology στις 6 Ιουλίου. Στο συνοδευτικό άρθρο, αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ανησυχητικά και αν επιβεβαιωθούν οι κατευθυντήριες θα πρέπει να επαναξιολογηθούν για να παρεμποδιστεί να γίνει ένα βήμα πίσω στη χρήση των στατινών ως μέσο βασικής πρόληψης».

Για τη μελέτη, ο Mortensen και οι συνάδελφοί του κλήθηκαν να συγκρίνουν την κλινική επίδοση των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών με αυτές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, εκείνες του Εθνικού Ινστιτούτο Υγείας και Υγείας Αριστείας (NICE) της Βρετανίας και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες του 2019 με βάση μια ομάδα 66.909 υγιών ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη του γενικού πληθυσμού της Κοπεγχάγης. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 9 χρόνων, παρατηρήθηκαν 2962-4277 θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά περιστατικά, σύμφωνα με όσα καθορίστηκαν από τα μοντέλα με βάση διάφορες οδηγίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρόλο που οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες του 2021 μας παρουσίασαν ένα νέο βελτιωμένο μοντέλο γνωστό ως SCORE2, οι ενημερωμένες επιστημονικές οδηγίες μείωσαν δραστικά τα κριτήρια καταλληλότητας για θεραπεία με στατίνες και τελικαλ μόνο το  4% ατόμων ηλικίας 40 – 69 ετών και λιγότερο από το 1% στις γυναίκες, έλαβαν θεραπεία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες του 2019, όπως επίσης και τις πρόσφατες Βρετανικές της NICE αλλά και αυτές από την Αμερική που προτείνουν αντίστοιχα 20%, 26% και 34% αντίστοιχα για καλύτερη κλινική επίδοση τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες.

Οι ερευνητές επίσης αναλύουν στο άρθρο αυτό πάντως πως η ευαισθησία των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών, βελτιώθηκε σημαντικά μειώνοντας τα εμπόδια στην θεραπεία.