Αυτοί οι 3 παράγοντες βοήθησαν την βασίλισσα Ελισάβετ να φτάσει τα 96 χρόνια ζωής

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Η μακροβιότερη μονάρχης της Μ. Βρετανίας έζησε μια αξιοσημείωτα μεγάλη ζωή: πάνω από 30 χρόνια περισσότερο από άλλες γυναίκες που γεννήθηκαν επίσης το 1926 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και για όσους γεννιούνται σήμερα, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες δεν είναι πολύ υψηλότερο από τα 80 χρόνια.

Είναι δύσκολο να αναφερθεί κανείς στη βασίλισσα Ελισάβετ χωρίς να μιλήσει για τη μακροζωία της. Άλλωστε, τουλάχιστον 9 στους 10 ανθρώπους που ζουν σήμερα γεννήθηκαν αφότου εκείνη στέφθηκε βασίλισσα!

Είναι εξίσου δύσκολο να προσδιοριστεί τι ακριβώς συμβάλλει στην μεγάλη διάρκεια ζωής.

Για κάθε μελέτη που δείχνει ότι η δίαιτα, η άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο, υπάρχει μια άλλη που υποδηλώνει ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν τόση σημασία όσο πιστεύαμε.

Ποια είναι λοιπόν η απάντηση; Εκτός από τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τι καθορίζει το γιατί ένας άνθρωπος ζει μέχρι τα 100 ενώ ένας άλλος πεθαίνει στα 60 του;

Έρευνες της τελευταίας δεκαετίας επισημαίνουν τρεις παράγοντες:

  1. καλά γονίδια
  2. ευτυχισμένες σχέσεις και
  3. ευρωστία (οικονομική κατάσταση)

Γονίδια

Μια μελέτη του 2021 στην Ιταλία και την Ελβετία έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο από 105 χρόνια είναι πιο αποτελεσματικοί στην (αυτο)επιδιόρθωση του DNA. Συγκεκριμένα, αυτοί οι αιωνόβιοι ήταν πιο πιθανό να έχουν παραλλαγές στα γονίδια που ονομάζονται COA1 και STK17A, το τελευταίο από τα οποία μπορεί να εξοντώσει τα κατεστραμμένα κύτταρα στον ιστό.

Σχέσεις

Μετά από παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν 80 χρόνια, ερευνητές του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι εντόπισαν κάτι που επηρεάζει την μακροζωία ακόμη περισσότερο από τα καλά γονίδια: τις στενές σχέσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Robert Waldigner, είπε ότι η ικανοποίηση από τις σχέσεις στην μέση ηλικία είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας υγιούς γήρατος από τα επίπεδα χοληστερόλης. Η ισχυρή κοινωνική υποστήριξη προστατεύει επίσης από την ψυχική επιδείνωση καθώς μεγαλώνει κανείς.

Οικονομική ασφάλεια

Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τα επίπεδα εισοδήματος και την μακροζωία, μια μελέτη του 2021 από το πανεπιστήμιο Northwestern ήταν η πρώτη που ανέλυσε δεδομένα από αδέρφια για να δείξει το πώς ο πλούτος μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής ακόμη και όταν οι περισσότεροι άλλοι βιολογικοί παράγοντες είναι ίδιοι. Η ανάλυση επί 5.414 συμμετεχόντων έδειξε τα άτομα με υψηλότερο οικονομικό επίπεδο καθαρή στην μέση ηλικία είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 24 χρόνια σε σύγκριση με τα αδέρφια τους με χαμηλότερο εισόδημα.

Πέραν αυτών των παραγόντων:

  • Ο επαρκής ύπνος θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
  • Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου του πνεύμονα
  • Η τακτική σωματική άσκηση θα ενισχύσει τη γνωστική σας λειτουργία

Εκτός από όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχονται σε ένα άτομο σε θέση εξουσίας, αυτές οι υγιεινές συνήθειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο φυσικά και για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασίλισσα Ελισάβετ:

  • κοιμόταν οκτώμισι ώρες τη νύχτα
  • δεν κάπνιζε (μάλιστα ενθάρρυνε τον σύζυγό της να το κόψει)
  • έπινε με μέτρο
  • αν και δεν ήταν ακριβώς γνωστή για την έντονη άσκηση, οι βιογράφοι της θυμούνται το πόσο της άρεσε η ιππασία και το περπάτημα