Τελικές αποφάσεις θα παρθούν σήμερα από την κυβέρνηση με τις εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με τα μέτρα και τον περιορισμό των μετακινήσεων, έπειτα από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η διασπορά του κορωνοϊού καθώς και η διασπορά των μεταλλάξεων στην χώρα μας έχουν «χτυπήσει» καμπανάκι στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους.
Η Αττική και η Πάτρα ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινες» περιοχές, καθώς η πρωτεύουσα συγκεντρώνει παραπάνω από τα μισά κρούσματα. Χθες, υπενθυμίζουμε ότι και για τη Θεσσαλονίκη έγινε εισήγηση από τους ειδικούς να «κοκκινίσει», εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.
Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με αρκετούς να προτείνουν ένα καθολικό lockdown στις «κόκκινες περιοχές», υποστηρίζοντας ότι μια απαγόρευση τύπου Μαρτίου (με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο και ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων) θα λειτουργήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η άλλη πλευρά είναι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων αλλά όχι ενός καθολικού lockdown.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί κλείνουν προς την αυστηροποίηση των μέτρων.
Στο «τραπέζι» βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να ελεγχθεί η κινητικότητα που είναι μεγαλύτερη. Επίσης οι ειδικοί εξετάζουν και την απαγόρευση του κωδικού «6» καθώς έχει παρατηρηθεί ότι γίνεται κατάχρηση.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο, από τις 6 μ.μ. τις καθημερινές δεν θεωρείται πιθανή καθώς αναμένεται να αυξήσει τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα και στους δρόμους τις υπόλοιπες ώρες.
Τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Γυμνάσια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όπως και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, ενώ εξετάζεται αν θα παραμείνει σε ισχύ το click in shop για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία.