Οι λύσεις που προσφέρονται στους πολίτες με τα ΤΕΠ και τις θέσεις μερικής απασχόλησης
Συνεχίζεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με ενστάσεις από τους συνδικαλιστές επειδή ανησυχούν μήπως αρθεί η μονιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η νομοθετική παρέμβαση της Μίνας Γκάγκα, ωστόσο, έχει ως προτεραιότητα να βάλει τέλος στις πολύωρες αναμονές των ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων. Γι’ αυτό και επιδιώκει να δημιουργήσει αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε όλες τις νοσηλευτικές δομές. Με αρχική στόχευση, βέβαια, στα μεγάλα νοσοκομεία, εκείνα που διαθέτουν περισσότερες από 300 κλίνες.
Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ΤΕΠ θα επιβραβευθούν και οικονομικά. Όσοι κατέχουν τίτλους εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική θα λαμβάνουν επιπλέον επίδομα 400 ευρώ τον μήνα, ενώ οι ασκούμενοι θα παίρνουν 250 ευρώ, πέρα από τον μισθό τους.
Τα χρήματα για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τις κτηριακές μετατροπές και τις έξτρα αμοιβές των γιατρών έχουν βρεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξασφαλίστηκαν ήδη 317 εκατ. ευρώ, που εκτός των άλλων θα διατεθούν και για τη συντήρηση των νοσοκομείων.
Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές λεπτομέρειες που θα απαιτήσουν ειδικές ρυθμίσεις. Όπως, για παράδειγμα, ο τρόπος συνεργασίας των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ. Όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν στην πορεία, μέσω υπουργικών αποφάσεων, που θα εφαρμόζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Τότε, θα προκηρυχθούν και οι θέσεις μερικής απασχόλησης. Κίνηση που στοχεύει στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως σε νησιά. Το πρόβλημα με την άρνηση πολλών γιατρών να μετακομίσουν, θα λυθεί μέσα από τη συνεργασία με ιδιώτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως ασκούν το λειτούργημα στις ίδιες περιοχές. Πρόκειται αναμφίβολα για μία πρωτοποριακή σκέψη, που μπορεί να προσφέρει πολλά στους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται πολλές φορές να διακομίζονται μακριά από το σπίτι τους για ένα σοβαρό περιστατικό.