Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε κάθε μέρα…ξύδι

Το ξύδι είναι όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, μετά από χρόνια, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων.

Πρόκειται για ένα υγρό που αν καταναλωθεί με σωστό τρόπο από τον άνθρωπο μπορεί να προσφέρει «θαυματουργά» φάρμακα στον οργανισμό και γενικότερα την υγεία του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ξύδι «καταπολέμημα» την παχυσαρκία, την αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα, ον πόνο στο λαιμό, την κακή όραση, την τροφική δηλητηρίαση, την καούρα.

Η διάλυση του όξινου υγρού μέσα σε νερό και η πόση, του λειτουργεί φαρμακευτικά ακόμα και για την μερική «ίαση» σοβαρότερων και χρόνιων ασθενειών, όπως αυτή του διαβήτη.

Πως το ξύδι βοηθά στον διαβήτη

Η ικανότητα του ξυδιού να μετριάζει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης φαίνεται πως το κάνουν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους διαβητικούς. Σε μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα απλό γεύμα υδατανθράκων με βάση το λευκό ψωμί, αλλά συμπλήρωναν με ξύδι, βίωναν σε μικρότερο βαθμό μια απότομη αύξηση γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωση του ξιδιού στα γεύματα έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία στο σπίτι πριν την έλευση της φαρμακευτικής θεραπείας του διαβήτη.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2. Η θετική επίδραση του ξυδιού φαίνεται όταν καταναλώνεται με ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. πουρές πατάτας και γάλα χαμηλών λιπαρών) και όχι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. ολικής άλεσης ψωμί, μαρούλι, τυρί χαμηλών λιπαρών). Φαίνεται πως το οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι:

επιβραδύνει τη γαστρική κένωση (άδειασμα του στομαχιού)
καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων
βελτιώνει τον κορεσμό σε υγιή άτομα (την αίσθηση της ικανοποίησης της πείνας)

Μετά την προσθήκη 1-2 κουταλιών σούπας ξύδι σε ένα γεύμα που περιέχει υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σάκχαρα (π.χ. λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης κατά 25-25% και υπερδιπλασιάζεται ο κορεσμός. Βλέπουμε πως οι δράσεις της προσθήκης του ξιδιού σε ένα γεύμα είναι σημαντικές τόσο λόγω βελτίωσης του οξειδωτικού στρες μέσω της μείωσης της γλυκόζης που απορροφάται όσο και λόγω αύξησης του κορεσμού που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού για τις επόμενες 2-4 ώρες και κατά συνέπεια καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, το οξικό οξύ φαίνεται να καταστέλλει τη δράση της δισακχαρίτης, η οποία είναι ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, μειώνοντας τη λειτουργικότητα του ενζύμου, μειώνεται και η περιττή απορρόφηση γλυκόζης. Η θετική επίδραση του ξιδιού έχει φανεί και σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 1. με την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας ξίδι με ανάμεικτο γεύμα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στη γλυκόζη του αίματος μετά τα 30 λεπτά από την κατανάλωση της τροφής.

Προσοχή! – Έτσι θα πρέπει να το πιείτε

Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταναλώσετε το αυτό το όξινο υγρό (ως ποτό) είναι να προσθέσετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε πριν το φαγητό.

Μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να δοκιμάσετε σκέτο, γιατί θα μπορούσα να μην είναι πολύ βλαβερό για την υγεία σας.