Χειμωνιάτικες τροφές για πιο δυνατό ανοσοποιητικό
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και η εποχή της γρίπης δεν έχει περάσει ακόμα, βεβαιωθείτε ότι παραμένετε υγιείς τηρώντας μια θρεπτική διατροφή.
Μάθετε πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας μέσω της διατροφής και να αποτρέψετε το κρυολόγημα και τη γρίπη για το υπόλοιπο του χειμώνα.
Σύμφωνα με τη Bonnie Taub-Dix, διαιτολόγο και διατροφολόγο από τη Νέα Υόρκη, η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι το επίκεντρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται το χειμώνα, όταν το κρυολόγημα, η γρίπη και άλλες ιώσεις είναι πιο διαδεδομένες.
Αν αναρωτιέστε για τις τροφές που πρέπει να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, η Taub-Dix συνιστά να συμπεριλάβετε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άπαχη πρωτεΐνη.
“Οι τροφές που βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι εκείνες που έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως το σκόρδο και το τζίντζερ κι εκείνες που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως μια πληθώρα πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών με έμφαση σε εκείνα με βιταμίνη C. Τα θαλασσινά παρέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού και αποτελούν σημαντική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό”, σύμφωνα με την Taub-Dix.
“Για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εστιάσετε σε τροφές που παρέχουν:
- βιταμίνη C (εσπεριδοειδή και χυμοί, μπρόκολο, ψητή πατάτα, πιπεριές, ντομάτες, φράουλες)
- βιταμίνη Α (γλυκοπατάτα, καρότα, φυλλώδη λαχανικά)
- βιταμίνη Ε (αμύγδαλα)
- ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια) και
- σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά
Θα πρόσθετα επίσης λίγο γιαούρτι για να βοηθήσω στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου”, εξήγησε η ίδια.
Είναι καλό αυτή την περίοδο του έτους να τρώτε περισσότερες ζεστές σούπες με πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Επιπλέον, ενσωματώστε αφεψήματα από βότανα με ιδιότητες υποστήριξης του ανοσοποιητικού όπως η εχινάκεια, ο κουρκουμάς, η μέντα και το χαμομήλι.
Αλλά μην περιμένετε μέχρι να αρρωστήσετε για να συμπεριλάβετε υγιεινές τροφές στην καθημερινότητά σας. Η συνήθεια να παίρνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά τακτικά θα σας βοηθήσει να χτίσετε δύναμη και ανοσία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αν και ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενισχύοντας την ανοσία του σώματος, κάποιες άλλες, όπως το αλκοόλ και εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενέχουν κίνδυνο για το αντίθετο αποτέλεσμα: αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
“Το αλκοόλ θα μπορούσε επίσης να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά αν αντικαταστήσει πιο υγιεινά τρόφιμα και ποτά μέσα στην ημέρα σας. Ίσως εξίσου σημαντικό είναι να έχετε πιο υγιεινές συνήθειες γενικά, όπως το να κοιμάστε αρκετά και να πλένετε τα χέρια σας τακτικά”, επισήμανε η Taub-Dix.
Όταν ένα άτομο αρρωσταίνει, η ξεκούραση και ο καλός ύπνος είναι εξίσου απαραίτητα με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό.
“Με το πρώτο σημάδι πονόλαιμου ή βήχα, πολλοί σπεύδουν να πάρουν συμπληρώματα. Αν και πράγματι μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποια χάπια για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, η κατανάλωση ζεστών υγρών, η καλή διατροφή, η άφθονη ξεκούραση και ο καλός ύπνος, συμβάλλουν εξίσου στην μείωση της σοβαρότητας ή της διάρκειας των συμπτωμάτων. Μερικοί ποντάρουν πολλά στην εχινάκεια, αλλά μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα ως προς το αν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν. Επιπλέον, η εχινάκεια μπορεί να επηρεάσει ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως αυτοάνοσες διαταραχές”, κατέληξε η ίδια.